Aktuális

Meteorit találta el a Nemzetközi Űrállomást, szivárgott a levegő

Kisebb lyukat ütött a Nemzetköz Űrállomáshoz kapcsolt Szojuz űrhajó falán egy mikrometeorit, így levegő szökött el az űrállomásból. Emberélet nem volt veszélyben.

Szerda éjjel kisebb baleset történt a Nemzetközi Űrállomáson, ahol léket kapott az állomáshoz kapcsolt Szojuz űrhajó – közölte csütörtökön az amerikai és az orosz űrközpont.

Mindkét forrás hangsúlyozta, hogy az űrhajósok nem kerültek veszélybe, de levegő szökött el az ISS-szel nemrég összekapcsolt Szojuz személyszállító űrhajón keresztül, amelynek falán – feltehetően mikrometeor becsapódása következtében – lék keletkezett.

A baleset szerda éjjel történt. A lyuk mintegy 2 milliméteres volt, de már lezárták ideiglenesen. A repülésirányító szakemberek dolgoznak a tartós javítás mikéntjén.

Űrhajó közelít az ISS felé – Forrás: pixbay

A léket kapott Szojuz júniusban érkezett az állomásra három asztronautával, és a terv szerint decemberben azzal is térnek majd vissza a Földre. Addig egy másikkal együtt mentőkabinként tartják készenlétben rendkívüli helyzet esetére.    

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szóvivője azt mondta, hogy korai találgatni, hogy az űrhajósok korábban visszatérnek-e, ha a léket nem sikerül megnyugtató módon lezárni. Jelenleg hatan dolgoznak az állomáson, amely mintegy 400 kilométer magasban kering a Föld körül. Az útja során állandó veszélyt jelentenek rá nézve az űrszemét darabkái.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top