Aktuális

Nagyon valószínű, hogy lakható a „szomszédunkban” lévő exobolygó

Víz és élet is lehet rajta.

A Proxima Centauri B nevű exobolygót 2016-ban fedezték fel a csillagászok. Azóta folyamatosan vizsgálják, hogy a bolygó vajon élhető lehet-e. A legújabb kutatások szerint a Proxima Centauri B-n nagy mennyiségű folyékony víz lehet, emiatt pedig komoly esélye van annak, hogy akár élet is lehet rajta – írja a LiveScience.

A Proxima Centauri B „mindössze” 4,2 fényévre van a Naptól. A közelsége ellenére azonban nagyon keveset tudnak róla biztosan a csillagászok. Az szinte biztosra vehető, hogy a bolygó az úgynevezett lakható övezetben van, ami azt jelenti, hogy éppen elég közel van a csillagához ahhoz, hogy ne fagyjanak meg a felszínén lévő vizek. Szintén tudni lehet, hogy a bolygó kötött keringésű, vagyis mindig csak az egyik oldalát éri fény.

Emiatt sokáig azt hitték, hogy az árnyékos oldalon fekvő óceánok fagyottak. Az új eredmények szerint azonban ez nincs így, a különböző áramlatok ugyanis képesek elég hőt átvezeti a bolygó másik oldalára ahhoz, hogy ne fagyjanak meg a vizek.

És minél nagyobb hányadán van a bolygónak folyékony víz, annál nagyobb az esélye annak, hogy amennyiben van élet a bolygón, a tudósok bizonyíthassák is ezt – mondta Anthony Del Genio, a NASA kutatója.

Wikipédia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top