nlc.hu
Aktuális
Nicaragua kávékészítési fortélyai az Év séfjének konyhájában (x)

Nicaragua kávékészítési fortélyai az Év séfjének konyhájában (x)

Legyen az cékla vagy épp kávé, az ételekre és az italokra egyaránt igaz, hogy az izgalmas ízek eléréséhez a minőségi alapanyagon túl szakavatott kezekre is szükség van. A Nespresso hazai példákkal szeretné közelebb hozni hozzánk a kávéfeldolgozás legapróbb részleteit is, ezért most felkértek öt magyar mesterembert, hogy különleges termékeik és az ezek előállítása folyamán alkalmazott technológiák révén, könnyen érthető párhuzamokon keresztül mutassák be nekünk az 5 új Master Origin kávé mögött rejlő kézműves szakértelmet.


A kávécserjéket a Nespresso szakértői Nicaraguában a megszokástól eltérően 800–1000 m közötti termőmagasságról választották, ugyanis ez a termőszint illik legjobban a „black honey” feldolgozáshoz, amivel a Master Origin Nicaragua kávé készül. A művelet lényege, hogy úgy fejtik le a gyümölcshúst a zöld kávészemről, hogy a pektines, cukros, ragadós réteg rajta maradjon. Ezeket a kávészemeket 15 napig a napon szárítják, aminek hatására a pektines réteg egy mézszerű, nyúlós masszává válik, és a lassú karamellizálódás hatására megfeketedik a kávészem. Ezért kapta az eljárás a „black honey” nevet. A kávészem magába szívja a cukros, karamelles ízt, ezért csökken a kávé keserűsége és savassága, és egy édesebb, lágyabb ízt kapunk. Ez a ritka eljárás nagy gondosságot, szakértelmet és odafigyelést igényel a kávéfarmerek részéről.


Hasonló műveletekkel leggyakrabban talán a konyhában találkozhatunk, ezért megkértük Barna Ádámot, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar chefjét, hogy avasson be minket, mit is jelent ez az eljárás, és milyen formában alkalmazhatjuk az ételeink elkészítése során. „Mindig a szakács tudásán és odafigyelésén múlik, milyen ízt hoz elő egy adott alapanyagból. Ezerféle íze lehet egy zöldségnek attól függően, hogy hogyan készítjük el: főzzük, sütjük vagy mondjuk nagyon lassan izzasztjuk. Utóbbi esetben például a zöldségben lévő cukortartalom enyhén karamellizálódik, és így egy mélyebb ízt érhetünk el – ugyanúgy, mint a Nicaragua kávé esetében” – magyarázta leegyszerűsítve a két eljárás közötti hasonlóságot Barna Ádám.

Fedezze fel az új Nespresso Master Origin kávék különböző karakterét, melyek már kaphatók a Nespresso Boutique-okban és a www.nespresso.com oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top