Aktuális

A szexuális erőszakkal vádolt Brett Kavanaugh lett a főbíró

Megszavazta a szenátus Trump főbírójelöltjét.

Jóváhagyta a washingtoni szenátus többsége Brett Kavanaugh szövetségi bíró kinevezését az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként is működő legfelsőbb bíróság tagjának. A republikánus többségű szenátusban a döntés nyílt szavazáson, 50:48 arányban született meg.

Az 53 éves Kavanaugh hosszú és heves vitákkal teli meghallgatási folyamat után lett alkotmánybíró. A vitákat az váltotta ki, hogy egy kaliforniai pszichológus azt állította: 1982-ben egy diákbulin Kavanaugh szexuálisan zaklatta. A vádakat Kavanaugh mindvégig határozottan cáfolta. 

Az eddigi washingtoni fellebbviteli bíró kinevezésével – amelyet Donald Trump elnöknek még alá kell írnia – a legfelsőbb bíróságban konzervatív többség alakult ki. A Fehér Ház rögtön a szavazás után bejelentette: Kavanaugh felesketésére a lehető legrövidebb időn belül sor kerül.

Washingtonban pénteken Kavanaugh mellett és ellen tüntettek, az ellentüntetők között volt Hollywood egyik ismert színésznője, Amy Schumer és a szintén ismert modell, Emily Ratajkowski, őket le is tartóztatták.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top