Aktuális

Negatív rekordot döntött a Duna vízállása Budapestnél

Hetvenegy éves rekord dőlt meg, a következő napokban pedig tovább csökkenhet a vízszint.

Rekordalacsony a vízállás a Dunán: Budapestnél 71 éves rekord dőlt meg kedden – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a Duna vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken. Kedden délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás. Ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint. Ezt a rekordot 1947. november 6-án rögzítették – írta az OVF, hozzátéve: valószínűleg a következő pár napban még újabb negatív vízállásrekordok születnek.

Kedden a nap első felében a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is. Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet. A hajósok ezen a linken a nap 24 órában tájékozódhatnak az aktuális gázlóadatokról.

Az előrejelzések szerint a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítanak.

A negatív rekord kapcsán látványos fényképek is készültek a Duna vízállásáról:

Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Fotó: Bruzák Noémi, MTI

Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top