Aktuális

Nem engedheti meg magának a lakásbérlést a legfiatalabb amerikai képviselőnő

Az amerikai törvényhozásba a november 6-i választásokon bekerült 29 éves nőnek egyelőre nincs megfelelő jövedelme ahhoz, hogy az USA fővárosában ki tudjon bérelni egy lakást.

Ahogy tegnap megírtuk, az amerikai félidős választáson megválasztott képviselők között sokan vannak, akik új színt hoznak a kongresszusba: akad köztük bennszülött amerikai, nyíltan meleg, ketrecharcos, de muszlim nő is.

Az egyik legnagyobb sikert kétségtelenül a New York-i Alexandria Ocasio-Cortez érte el, aki még a nyári jelöltállító előválasztáson tudta kiütni veterán párttársát, most pedig képviselői helyre tudta váltani jelöltségét. Mindezt egyébként úgy, hogy a kampány során egy bárban dolgozott pultosként, a kampányeseményeken viselt ruháit pedig a bárpult alatt tartotta egy papírszatyorban.

Megválasztását követően az újonc politikusnak viszont az amerikai fővárosban kell majd dolgoznia, beiktatására azonban csak három hónap múlva kerül sor, vagyis képviselői fizetését is csak azután tudja felvenni.

Addig viszont saját zsebből kell megoldania a lakhatását, ami nem is olyan egyszerű, mivel a Zillow ingatlanos weboldal szerint Washingtonban az átlagos (!) lakbér 2700 dollár, vagyis több mint 765 ezer forint havonta.

Alexandria Ocasio-Cortez egy új generációt képvisel az amerikai kongresszusban (Fotó: Getty Images)

Ocasio-Cortez sok más képviselővel szemben nem vagyonos családból érkezik az amerikai törvényhozásba: miután édesapja 2008-ban betegség következtében elhunyt, a fiatal nőnek (aki akkor még csak 19 éves volt) keményen kellett dolgoznia, hogy a család megtarthassa bronxi lakását. Ocasio-Cortez ezért több állásban is dolgozott, nem ritkán napi 18 órát is akár.

„A kampányom nagy része során egy papírzacskóból éltem, amiben mindig volt egy váltás ruha és a szórólapjaim, hogy két műszak között támogatókat gyűjthessek” – mesélte Ocasio-Cortez a Bon Appetitnek adott interjújában.

A képviselőnek már kampánya során is a lakhatási költségek adták az egyik központi témáját, mivel választókörzetében az elmúlt három évben csaknem 80 százalékkal (!) emelkedtek az ingatlanárak. Ez azonban nemcsak New Yorkra jellemző, a Harvard egyetem egy vonatkozó kutatása szerint több mint 38 millió amerikai nem tudja kifizetni a lakhatási költségeit, ami 2001 óta 146 százalékos növekedést jelent ebben a szomorú statisztikai kategóriában.

„A kongresszus számos tagja tehetős családba született, vagy hasonló körülmények között nőtt fel – magyarázta Ocasio-Cortez. – Hogyan tudnának ezek az emberek törvényeket hozni a dolgozó emberek támogatására, ha ők maguk soha nem dolgoztak? Aki nem tapasztalta meg, hogy milyen szorongással élni, vagy három évet lehúzni egészségbiztosítás nélkül, nem tudja, milyen az egzisztenciális félelem. Számomra ismerős ez a perspektíva, úgy érzem, jobban megértem a választóimat, mivel magam is keresztülmentem azon, amin ők.”

Ocasio-Cortez annyit elárult, hogy partnerével valamennyi pénzt félretettek, amiből megpróbálják majd fedezni washingtoni költségeiket, de nem biztos, hogy ez elég lesz januárig, amíg az első képviselői fizetését meg nem kapja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top