Aktuális

Véres fotókkal szóltak vissza az orvosok a fegyverlobbinak

Az Egyesült Államokban a fegyvertartásért kardoskodó legnagyobb szervezet megpróbálta rendre utasítani az őket kritizáló orvosokat. Nem jött be. Vigyázat, felkavaró képi tartalom következik!

Az USA legnagyobb fegyverlobbista szervezete a National Rifle Association (NRA), amely számos politikust támogat, esetenként több százezer dollárral. Nem véletlen, hogy gyakran megszólalnak a fegyvertartással kapcsolatban, amikor az éppen aktuális lövöldözés miatt – amire sajnos szinte hetente kerül sor az Egyesült Államokban – felvetődik, hogy szigorítani kellene a lőfegyverekhez való hozzáférést.

Egy csoport amerikai orvos nemrég szintén szót emelt a fegyvertartás szigorításáért, mire az NRA hivatalos Twitter-csatornájára az az üzenet került ki, hogy az orvosok „maradjanak a saját sávjukban”, vagyis ne szóljanak bele a fegyvertartással kapcsolatos kérdésekbe.

Itt telt be a pohár dr. Kristin Geenél, aki épp egy lőtt sebbel beszállított pácienst látott el, majd a beavatkozást követően készített egy fotót az áldozat vérétől mocskos ruhájáról, és ezt töltötte fel válaszként a Twitterre. „Az NRA-nek üzenem, így néz ki, amikor a saját sávomban maradok” – írta az orvos a kép mellé.

Gee nem volt egyedül, nála is sokkolóbb fotót tett közzé dr. Kyle Gorver, aki egy sebészeti ellátóhelyiségről készített egy fotót, amely annyira véres, hogy több helyen ki kellett kockázni a kép részleteit. „Azt hiszem, ez a kép önmagáért beszél” – írta az orvos a fotó alá. Azóta is élénken pörög a #ThisISMyLane hashtag, amellyel az orvosok jelölik a fotóikat. 

„Nem fogunk hallgatni a fegyveres erőszakkal kapcsolatban” – folytatta Gee. „Ezt a páciensem nevében írom, és a szülei nevében, akik számára sosem lesz már minden ugyanolyan, mint korábban. Minden olyan ember nevében írom, aki ez után a páciens után érkezik úgy, hogy nem kellett volna így járnia. Ez mindannyiunk sávja!”

Az NRA egyébként a pittsburghi lövöldözést követően, de még a 12 emberéletet követelő kaliforniai tömegmészárlás előtt posztolta az üzenetet, amelyben megpróbálták rendre utasítani az őket kritizáló orvosokat.

Szintén erre a témára reagált Susan Kartiko, aki annyit írt a festményszerű fotója mellé: „Az NRA-nek: én mindennap a saját sávomban maradok.”

Egy önmagát csak Robertnek nevező orvos pedig véres műtőssapkáját ábrázoló fotóját töltötte fel a Twitterre, ami alá az alábbi szívszorító üzenetet írta: „Egy 16 éves kapott egy golyót az aortájába. Az NRA-nek: az anyja a váróteremben üldögél. Megmondjátok neki, hogy nem élte túl? Mindjárt gondoltam…”

Ennél egy fokkal haragosabb hangot ütött meg dr. Judy Melinek igazságügyi kórboncnok: „Tudjátok, hogy hány golyót húzok ki hullákból minden héten? Ez nem az én sávom, ez az én kib***ott autópályám!”

„Az én sávom: arra kérni a családokat, hogy a gyerekeiket a tetoválásaik alapján azonosítsák, mert az arcuk felismerhetetlen” – tette hozzá dr. Stephanie Bonne baleseti sebész.

„Az én sávom: segítek intubálni a férfit, aki agyonlőtte a feleségét, aztán saját magát…” – folytatta a sort dr. Kevin Lee.

„Az én sávom: gondoskodni arról, hogy az emberek ne haljanak meg, ti pedig az utamban álltok” – írta dr. Nuriel Moghavem, aki egy lőtt sebbel érkező páciens röntgenfelvételét tette közzé Twitteren.

„Ez csak egy újabb példája annak, hogy a fegyvertartás korlátozásának támogatói a mainstream média segítségével a törvénytisztelő fegyvertulajdonosokat vádolják azokért a bűncselekményekért, amiket zavart elméjű emberek követtek el” – reagált az ilyenkor szokásos „mantrával” Jennifer Baker, az NRA szóvivője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top