Aktuális

Színházak zárhatnak be a támogatás megszűnése miatt

Jövőre megszűnik a taotámogatás, sok kulturális intézmény nehéz helyzetbe kerülhet.

Árat emelnek, előadásokat mondanak le miatt színházak és más kulturális intézmények, miután jövőre megszűnik a taotámogatás. Így a jövőben a vállalkozások már nem ajánlhatják fel a társasági adójuk egy részét a kulturális intézményeknek.

A budapesti Átrium Színház számára az is kérdés, nem kell-e bezárniuk. Azt mondják, 220 millió forintnyi bevételtől esnek el visszamenőlegesen a törvényi változtatások miatt – számolt be az RTL Klub.

De nem az Átrium az egyetlen intézmény, amely nehéz helyzetbe kerülhet. A Rózsavölgyi Szalon azt írta a Facebookon, hogy 20 százalékkal emelni kényszerülnek a jegyárakat, és lemondják a februárra tervezett bemutatójukat is.

A Magvető Café úgy számol, hogy a döntés miatt az összes idei előadásuk visszamenőlegesen veszteségessé vált. Náluk már a januárra tervezett bemutatók is elmaradnak.

A kulturális intézmények abban bíznak, hogy lesz valamilyen más támogatási forrás, ám ez egyelőre bizonytalan. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, a jövőben pályázati úton osztják majd szét a pénzt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top