Aktuális

110 éves korában elhunyt a világ legidősebb apácája

Száztíz éves korában Krakkóban elhunyt a világ legidősebb apácája, aki segített zsidók mentésében a vészkorszak idején – közölte csütörtökön a krakkói főegyházmegye.

Cecylia Maria Roszak domonkos rendi nővér, aki március 25-én ünnepelte a 110. születésnapját, 2009-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézettől. 

Cecylia nővér 1908-ban született a nagy-lengyelországi vajdaságban, 1929-ben lépett be a krakkói Na Grodku kolostorba, ahol öt évvel később örökfogadalmat tett. 

World's Oldest Nun, Who Hid Jews From Nazis During World War II, Dies

Warsaw, Poland: The world's oldest nun, a Pole who hid Jews from the Nazis during the war, has died at the age of 110 in Krakow, according to the southern city's archdiocese. Sister Cecylia Maria Roszak was already well past 100 when she said a few years ago that "life is beautiful but much too short," according to the obituary on the archdiocese's site.

1938-ban az akkor Lengyelországhoz tartozó, mai litván fővárosba, Vilniusba küldték, ahol részt vett egy kolostor alapításában, amelyben a többi apácával együtt zsidókat – közöttük több ismert ellenállót – rejtegettek a náci megszállás idején.

Előbb a közösség orgonistája, kántora volt, majd több alkalommal is a kolostor főnöknőjévé választották. Néhány éve, jóval a 100. születésnapja után azt mondta nővértársainak, hogy „az élet szép, csak túl rövid” – olvasható a főegyházmegye internetes oldalán a gyászhírt bejelentő közleményben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top