Aktuális

Kína ma éjjel a világon elsőként szállhat le a Hold sötét oldalán

A Chang’e–4 űrszonda közép-európai idő szerint hajnali két órakor landolhat egy 12,8 kilométer mély kráterben.

Kína már ma éjjel leszállhat a Hold sötét oldalán – írja a The Sun. Az előzetes számítások szerint a tudományos berendezésekkel telezsúfolt Chang’e–4 űrszonda közép-európai idő szerint hajnali két órakor landolhat a Naprendszer egyik legnagyobb, 12,8 kilométer mély becsapódási kráterében, a Déli-sarki Aitken medencében.

Fotó: Unsplash

A Chang’e–4 vasárnap állt Hold körüli pályára, hogy felkészüljön a történelmi jelentőségű leszállásra. A szonda egy kis, hatkerekű rovert is visz magával, amely méréseket és feltárásokat végez majd a leszállóhely közelében. A holdjáró többek között radiológiai méréseket fog végezni, és talajmintákat gyűjt. A küldetés célja, hogy felmérje, alkalmas-e a terep annak a holdbázisnak a felépítésére, amelyet a 2030-as években szeretnének létesíteni égi kísérőnk felszínén.

A Chang’e–4 egy kis tartályban magokat és selyemhernyólárvákat is magával visz. A kutatók szeretnék megtudni, lehet-e növényeket termeszteni a Holdon, amelyek később táplálékul szolgálhatnának a bázison állomásozó űrhajósok számára.

Ha a küldetés sikerrel jár, Kína lesz az első űrnagyhatalom, amely sikeres leszállást hajtott végre a Hold sötét oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top