Aktuális

Múlt péntek óta csupa nőből áll a CIA felső vezetése

Egy múlt pénteki kinevezésnek köszönhetően az amerikai hírszerzés első négy embere mostantól mind nő.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget, a CIA-t tavaly óta Gina Haspel vezeti, korábban az NLCafé olvasói is találkozhattak a nevével, megírtuk ugyanis, hogy korábban többek között egy olyan titkos börtönt felügyelt, ahol bizonyítottan kínoztak gyanúsítottakat például a szimulált fulladást előidéző, úgynevezett waterboarding módszerével. 

Gina Haspel még tavaly decemberben nevezte ki Elizabeth Kimbert a műveleti igazgatóhelyettesi posztra, Dawn Meyyerieckst pedig a tudományért és technológiáért felelős igazgatóhelyettesi pozícióba – írja a New York Post.

Gina Haspel 2018 májusa óta vezeti a CIA-t (Fotó: Getty Images)

A legújabb bejelentésre múlt hét pénteken került sor, amikor Cynthia „Didi” Rapp kapta meg a hírszerzési adatok elemzését felügyelő igazgatóhelyettesi posztot. 

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget, vagyis a CIA-t 1947-ben alapították, feladata a titkos információk begyűjtése az amerikai kormány igényei szerint más országok, államok politikájáról, gazdaságáról és társadalmáról. Emellett titkos akciókat is végrehajthatnak, de kizárólag az Egyesült Államok területén kívül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top