Aktuális

Elfogy a gyümölcslé? Sem alapanyag, sem megfelelő munkaerő

Egyre kevesebb a megfelelő minőségű alapanyag, ráadásul ember sincs, aki leszedje és feldolgozza a gyümölcsöt.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB tanácskozásán derült ki, hogy a klímaváltozás komoly problémákat okoz az ágazatnak – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Mi lesz a magyar gyümölcslével? (Fotó: Unsplash)

A FruitVeB szerint Magyarországon nem alakult ki az ipari felhasználású gyümölcsök termelésének kultúrája, a legtöbb cég a friss gyümölcsök piacáról kieső árut dolgozza fel.

Emellett a munkaerőhiány is komoly gondot okoz, nincs ugyanis kellő mennyiségű ember, aki szüretelné, szállítaná és feldolgozná a gyümölcsöket. A szakértők attól tartanak, hogy ha a helyzet nem változik, rövidesen nem lehet majd magyar alapanyagból készíteni a gyümölcsleveket.

Az egyik leginkább érintett terület az őszibaracké, amely talán a legkeresettebb a piacon, viszont a felmelegedés mellett a fák nagy mértékű pusztulása is súlyosbítja a problémát. Egyes cégek próbálkoztak külföldről vásárolt őszibarackvelő feldolgozásával, ez azonban nem képes garantálni azt az ízvilágot, amit a magyar fogyasztók megszoktak.

A gyümölcsökből sokat ráadásul a pálinkafőzdéknek adnak el inkább, miközben nem ültetnek új gyümölcsfákat. A gazdálkodók közül sokan nyugdíjba mentek, vagy az előtt állnak, és kevés az utánpótlás is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top