Aktuális

Egészen banális oka lehet a rejtélyes balatoni áramszüneteknek

Szakemberek szerint nyolclábú szabotőrök állhatnak a rendszeres áramkimaradások mögött.

Nyaranta évek óta rendszeresek az áramkimaradások a Balaton északi részén. Mindeddig hiába keresték a különös üzemzavarok okát, de az áramszolgáltató egyik lelkes munkatársa most végre rájöhetett, hogy mi áll a háttérben – írja a Bors.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak)

„Vonalgazda lettem 2011-ben, s az az egyik fő feladatom, hogy a hozzám tartozó vezetékszakaszok hálózatfejlesztési és karbantartási munkáit vezessem. Már az első munkanapomon rövidzárlatot vettem észre a 132 kV-os hálózaton” – mondta a lapnak nyilatkozva Katona Imre, a veszprémi áramhálózati üzem fejlesztési munkatársa.

Katona szerelőkollégái szerint már évek óta fennáll ez a probléma, de eddig senki sem találta meg az okát. „Engem hajtott a kíváncsiság, és meg akartam fejteni a rejtélyt” – mesélte a férfi.

Imre éveken keresztül gyűjtötte az áramkimaradásokkal kapcsolatos adatokat. Mint kiderült, a múló zárlatok többsége nyári hajnalokon keletkezik, ráadásul általában olyan helyeken – réteken, szántóföldeken – , ahol nincsenek fák vagy házak. „A legtöbbet az Aszófő–Keszthely szakaszon találtam: 2006 és 2018 között több száz múló zárlatot” – magyarázta.

Már éppen feladta volna a kutatást, amikor megtudta, nem ő az egyetlen, akit érdekel ez a probléma: pécsi kutatók a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel közösen arra jutottak, hogy a pókok, pontosabban a pókhálók okozhatják a hibákat. A szigetelők felületén ugyanis megtapadnak a szálló pókok ökörnyálnak is nevezett szálai, azokon pedig a hőmérséklet-változás hatására keletkező vízcseppek, ami áramkimaradásokhoz vezethet.

A pókokat most laborban vizsgálják, Katona Imre pedig egy póktaszító módszer kifejlesztésével kísérletezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top