Aktuális

Szerepjátékos rasztahajú nő Svédország új kulturális minisztere

A svéd zöld párt képviselőjét most hétfőn nevezték ki a posztjára. Az új miniszternek esze ágában sincs változtatni szokásain és megjelenésén.

Kétségkívül Európa egyik legkülönlegesebb politikusa a svéd Amanda Lind, aki hétfőn tette le hivatali esküjét mint Svédország kulturális minisztere – írta a Svenska Dagbladet napilap. A pszichológus végzettségű nő elmondta, miniszterként szeretné erősíteni a kultúra szerepét és biztosítani, hogy mindenkinek egyenlő esélye legyen a kultúrához való hozzáférésre – főleg a fiataloknak és a gyerekeknek. Emellett síkra szállt a demokrácia, a független média, az oknyomozó újságírás és a nemzeti kisebbségek képviselete mellett is.

Amanda Lind hivatalos portréja a svéd kormányzat weboldaláról (Fotó: government.se)

Amanda Lindről korábban a Hallandsposten című lap írta meg, hogy elkötelezett környezetvédő, emellett rajong a középkori történelemért, szereti a képregényeket, hobbija pedig többek között a szerepjáték.

Kinevezése nem aratott osztatlan sikert. Jan Scherman konzervatív újságíró a következőt mondta róla: „minden tiszteletem Amanda Lindé, de úgy vélem, nincsenek olyan referenciái, amelyekkel foglalkoznia kellene a Kulturális Minisztériumban. Szomorúnak és felelőtlennek tartom, hogy ennek ellenére a különcsége miatt megfelelőnek tartják erre a posztra.”

„Ne kritizáljátok Amanda Lindet! – kelt az újonnan kinevezett miniszter védelmére a mérsékelt képviselőként számon tartott Hanif Bali Twitter-oldalán. – Én személy szerint nagyon várom, hogy egy igazi hippi legyen a kulturális miniszter, és várom, hogy a minisztérium tele legyen füstölőkkel, csakramasszázzsal és marihuánával. Valószínűleg még így is komolyabb teljesítmény nyújt majd, mint elődje, Alice Bah Kuhnke.”

Bali üzenetével utalt Amanda Lind jellegzetes raszta frizurájára, valamint arra is, hogy az új miniszter az Aftonbladet című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy korábban kipróbálta a kannabiszt, igaz, csakramasszázsról és füstölőkről egy szót sem szólt.

Lind azzal is kivívta politikai ellenfelei haragját, hogy nyíltan támogatta Mehmet Kaplan korábbi képviselőt és minisztert, akit másokkal együtt úttörőnek és hősnek nevezett. Kaplan korábban a építésügyi miniszteri címéről kényszerült lemondani, miután a Svenska Dagbladetben megjelent egy felvétel, amelyen a nácik zsidókkal kapcsolatos bánásmódjához hasonlította, ahogy Izrael bánik a palesztinokkal.

Lind erre válaszként a svéd TV4 egyik reggeli műsorában elmondta, hogy tartja magát korábbi állításaihoz, bár azt elismeri, hogy ezzel Kaplan túl messzire ment.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top