Aktuális

A nyugdíjukat sem tudják felvenni a kis falvak lakói, ha bezár a takarék

ATM vagy posta eddig sem volt, most a takarékpénztárak bezárásával számos falu bajba kerülhet.

2020-ig egyetlen nagybankká olvad össze a jelenleg működő 12 takarékszövetkezet és a Takarék Csoport további 3 bankja. Ugyanakkor már most bezárnak a kistelepülések takarékpénztárai, heteken belül akár 300 egység. Ez rendkívül nehéz helyzetbe sodorja számos kis falu lakóit, akik így sehogy nem tudják majd felvenni nyugdíjukat vagy munkabérüket.

A kialakult helyzetet a hvg.hu cikke mutatja be. A Mátészalka melletti, 1600 lelkes Győrteleken például az önkormányzat nem tudja kigazdálkodni egy állandó ATM havi 75 ezer forintos fenntartási költségét. A megoldás a Takarékbank mobil bankfiókja lenne, amely egy teherautóban működik, és heti egyszer megfordulna azokon a településeken, ahol nincs más mód a készpénzfelvételre. A kezdeményezés már sikeresen működik, és májusra 15 ilyen busz állhat forgalomba, ennyi azonban kevésnek tűnik ahhoz, hogy a 300 érintett falut ellássa.

Mobil takarékbank (forrás: Takarékbank)

Az is nyitott kérdés, mi lesz a kis falvakban a takarékpénztárak sok helyen egyre romosabb állapotban lévő épületeivel, amelyeknek felújítására sem az önkormányzatnak, sem a takaréknak nincs pénze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top