Aktuális

Vörösiszapper: szabadságvesztésre ítélték a Mal Zrt. vezetőit

A cég egykori két vezetője első fokon letöltendő szabadságvesztést kapott.

Ítéletet hozott a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék. Az ítélet szerint a Mal Zrt. vezetősége és munkatársai bűnösek abban, hogy a vörösiszap 9 éve elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt – írja az Index.

Az első és másodrendű vádlottakat, a Mal Zrt. két egykori vezetőjét 2 év 6 hónap, illetve 2 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Nyolcan felfüggesztett fogházbüntetést, megrovást kaptak. Öt vádlottat felmentettek.

A perben az egyik legfőbb kérdés az volt, hogy a tározót üzemeltető cég vezetői, illetve munkatársai hibáztak, vagy eleve rosszul tervezték és építették meg a tározót, emiatt a tragédia elkerülhetetlen volt.

Lakatos Dezső sétál a vörösiszappal elöntött kertjében Devecseren, miután a MAL Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Az elmúlt években többször is újratárgyalták a büntetőügyet. A vádemelés 2012 januárban történt, majd szeptemberben elkezdődött az elsőfokú tárgyalássorozat. 2013 elején elölről kezdték az egészet, majd 2016 januárban mindenkit felmentettek minden vádpontban.

2017 februárjában váratlan fordulatként másodfokon hatályon kívül helyezték az ítéletet. A megismételt elsőfokú eljárás a Győri Törvényszéken zajlott le, ez a folyamat zárult le a hétfői ítélettel.

Az Ajka melletti vörösiszap-tározó gátja 2010. október 4-én szakadt át. A kiömlő maró, lúgos vörösiszap három települést öntött el. Tíz ember meghalt, több mint 200-an megsérültek, házak százai váltak lakhatatlanná.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top