Aktuális

Mégsem életmentő, ha zárva tartod a hálószoba ajtaját

Tévesen terjedt el, hogy a csukott ajtó megvéd a lakástűz ellen. Hozunk tippeket is.

A napokban sokan osztották meg a connecticuti tűzoltóság képeit arról, hogy ha lefekvés előtt bezárjuk az összes ajtót, nagyobb eséllyel élhetünk túl egy esetleges tűzesetet. Egy zárt ajtó ugyanis tovább képes feltartóztatni a lángokat, így több idő jut a menekülésre.

Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője erre reagálva úgy nyilatkozott az NLC-nek, hogy mégsem jó megelőzési módszer a becsukva tartott ajtó. „A connecticuti tűzoltók ugyan azt tanácsolják, hogy mindenki csukott ajtónál aludjon, mert a tűz így lassabban terjed, hiszen kevesebb levegőt kap, ha be van csukva az ajtó. Valóban lassabban terjed a tűz, viszont csukott ajtónál csak később észleljük a lángokat. Minél később észleljük, annál később tudjuk kihívni a tűzoltókat, nagyobb lesz a tűz és a kár, sőt a menekülésünk esélye is csökken” – mondja az őrnagy.

Idén már 1070 lakástűz volt Magyarországon, ebből harminckettő halálos, nyolcvan ember szenvedett füstmérgezést.

A tűzoltóőrnagy elmondása szerint a lakástüzek kialakulása kilencvenkilenc százalékban emberi tevékenységre vezethető vissza. Éjszaka, alvás közben minimálisra csökkenthető annak a veszélye, hogy tűz keletkezik az otthonokban. 

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Évente 6000-7000 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, naponta átlagosan tizenöt alkalommal. Télen a duplájára emelkedik a riasztások száma. Mukics Dániel arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek egyszerűen az az oka, hogy több időt töltünk otthon, és ezzel több elektromos eszközt is használunk. Többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűteni, és a szabadidőnkben is többet tartózkodunk a lakásban. 

A legtöbb lakás délelőtt tizenegy óra körül, délután pedig öt és hat között gyullad ki. Ezekben az órákban készítik ugyanis legtöbben el az ebédet és a vacsorát.

Nem kell tehát attól félni, hogy éjszaka nagyobb eséllyel gyullad ki a lakás. Teljesen mindegy, hogy családi házban vagy társasházban lakunk, a tűzeseteket mi, emberek okozzuk, így a megelőzésükről, megfékezésükről is mi tudunk időben gondoskodni” – mondja a tűzoltó őrnagy.

Íme pár hasznos tipp, amelynek betartásával és egy kis körültekintéssel könnyen elkerülhető a lakástűz:

  • A gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tegyük, hogy ha leég, akkor se gyújtsa meg az asztalterítőt. A nyílt láng közelében ne legyen semmilyen tárgy, ami meggyulladhat.
  • Kerüljük az elektromos hálózat túlterhelését. Az elektromos hálózat kiépítését vagy átalakítását bízzuk szakemberre. A régen épült házak esetében érdemes körültekintőnek lenni, mert például a mosógép, a mikrohullámú sütő és a klíma együttes használata túlterhelheti a hálózatot, emiatt tűz üthet ki. Ha tudjuk, hogy régi tervezésű az elektromos rendszer, vizsgáltassuk át szakemberrel, mert lehet, hogy újra kell húzni a hálózatot. Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközeink, ha az elosztó, a hosszabbító el van deformálódva a hőmérséklettől, vagy a konnektor környéke fekete, mindenképp hívjunk villanyszerelőt. Nem utolsósorban a mobiltelefon töltője, a hajszárító, a kávéfőző vagy a hajvasaló nem arra lett kitalálva, hogy egész nap feszültség alatt legyen, ezeket időnként áramtalanítsuk.
  • Ellenőriztessük évente szakemberrel fűtőeszközeinket. Teljesen mindegy, hogy mivel fűtünk otthon, legyen az konvektor, kandalló, cserépkályha, kombi cirkó vagy kazán, a fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz alakulhat ki.
  • Süssünk-főzzünk körültekintőbben. A tűzhelyen felejtett olaj meggyulladhat, ezt tilos vízzel oltani! Ilyenkor zárjuk el a tűzhelyet, és fedjük le egy fedővel az edényt. Ha szükséges, állítsunk be időzítőt, amikorra elkészül az étel, így nem feledkezünk meg róla.
  • A cigarettát mindig gondosan oltsuk el.
  • Szerezzünk be egy füstérzékelőt, amely éjjel-nappal gondoskodik otthonunk és életünk biztonságáról. Füstérzékelőt online számtalan helyen beszerezhetünk, pénztárcánktól függően kettő-tízezer forint közötti áron biztosíthatjuk otthonunk tűzvédelmét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top