Aktuális

Egy hercegnő teheti rendbe, amit Szaúd-Arábia elrontott

Nő lesz Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete, nehéz dolga lesz.

Apró lépés az egyenjogúság felé, először neveztek ki nőt Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetségének élére. Ríma bint Bandár bin Szultan bin Abdel-Azíz hercegnő Bandár bin Szultan hercegnek a lánya, apja volt sokáig az arab királyság washingtoni nagykövete.

Rima hercegnő Fotó: World Economic Forum / Boris Baldinger

A George Washington Egyetemen tanult hercegnőt a Forbes Middle East magazin egyik listáján a 200 legbefolyásosabb arab nőt felsoroló névsorban a 16. helyre teszi. Korábban a trónörökös tanácsadó irodájában dolgozott, majd a sportminisztérium tervezési és fejlesztési államtitkára lett, és a csapatsportok szaúdi szövetségének elnöke. Sokat tett a nők sportolásáért az országban a hírügynökség szerint.

 Az új nagykövet előtt komoly feladat áll, hiszen jelentősen megromlott az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia szövetségesi viszonya a Hasogdzsi-gyilkosság miatt.

Hálid bin Szalmán herceg 2017 óta volt az ország washingtoni nagykövete. Védelmi miniszterhelyettesként bátyja helyettese lesz, mert Mohamed bin Szalmán herceg a végrehajtó hatalom irányítása mellett a védelmi tárca birtokosa is 2015 óta, amikor apjuk, Szalmán bin Abdel-Azíz király lemondott a trónról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top