Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Meghalt Bán Elemér

Elhunyt Bán Elemér operaénekes, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház örökös tagja. A művészt 101 éves korában érte a halál.

Bán Elemér 1917. október 8-án született Hajdúnánáson, ott járt iskolába, és ott fedezte fel kiváló, operakompatibilis énekhangját Makláry Lajos karnagy. Középiskolásként kezdett bejárni Debrecenbe, ahol Hoór-Tempis Erzsébet tanítványa volt két esztendeig. 
A Zeneakadémiára

Pexels

azonnal a harmadik évfolyamba vették fel,

ott Walter Margit növendéke lett. A színházzal Debrecenben találkozott először, amikor a zenede növendékei a városi dalárdával együtt mutatták be A corneville-i harangokat. 
Bán Elemér 1941-ben végzett a főiskolán, András Béla karnagy Kolozsvárra szerződtette az újjáalakult Nemzeti Színház operatársulatához. Alapvetően

lírai tenorként tartották számon,

de sokoldalúsága már akkor megnyilvánult. 1944 őszén a kolozsvári opera Budapestre költözött, és decemberig a Városi Színházban játszottak, majd 1945 tavaszán Bán Elemér az Operaház kórusába került. 
Még abban az évben Vaszy Viktor Szegeden újraszervezte kolozsvári társulatát, és Bán Elemért is odahívta. 1949-ben, a színházak államosításakor került újra Debrecenbe, és azóta is a városban élt.

Nélkülözhetetlen tagjává vált a Csokonai Színháznak

Míg Kolozsvárott 11 és Szegeden 9 szerepet alakított, Debrecenben 40 opera, 36 operett, 35 prózai darab és 11 zenés vígjáték színlapján szerepelt a neve. 1978 óta nyugdíjas, 1994 óta a Csokonai színház örökös tagja. Bán Elemért a debreceni teátrum saját halottjának tekinti.

Címlap

top