Aktuális

Elhunyt a legendás meteorológus

Meghalt Búza István, a szegedi meteorológiai állomás észlelője.

Az Országos Meteorológia Szolgálat a honlapján tette közzé, hogy Búza István, egykori munkatársuk életének 78. évében elhunyt. 

Mint írják, Búza István 1941. május 27-én született Magyarkanizsán (Szerbia). A Szegedi Kőrösy József Közgazdasági Technikum Statisztikai Tagozatán érettségizett 1960-ban. Első munkahelye a Dél-Magyarországi Áramszolgáltató volt Szegeden, ahol 1960 novemberétől 1964. június közepéig dolgozott adminisztrátori feladatkörben. Dési Frigyes, az Országos Meteorológiai Intézet vezetője 1964. június 15-én vette föl a Szegedi Aerológiai Obszervatóriumba észlelői munkakörbe. 1966-ban elvégezte a Met III. tanfolyamot. A Központi Meteorológiai Intézet igazgatója 1978 decemberében az észlelők csoportvezetőjévé nevezte ki. Ezt a tisztséget 1991-ig töltötte be. 2004. június 15-én szűnt meg jogviszonya nyugdíjba vonulásával. Napra pontosan 40 évet töltött el Szegeden, ahol az észlelői feladatok mellett bepillantott a szondázás rejtelmeibe is.

Szakmai ismerete, pontossága, felelősségérzete és hivatástudata elismerésre méltó volt – emelte ki nekrológjában az OMSZ

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top