Aktuális

Terrorizálta a gyereket az óvónő, szülei ellen indult eljárás

Elképesztő budapesti eset kapcsán fogalmazott meg általános ajánlást az ombudsman. Székely László alapjogi biztos egy szülői beadvány nyomán indított vizsgálatot.

A szülők azzal a panasszal fordultak Székely Lászlóhoz, hogy az óvónők egy budapesti, XVI. kerületi óvodában megaláztatás, lelki bántalmazás érte gyereküket, rendszeresen kiabáltak vele, butának nevezték. Az igazságügyi pszichológus szerint ettől

a gyermeknek székletürítési problémái lettek,

és végül nem is beszélt az óvónőkkel – írja a 444.

A szülők szinte a teljes hivatali palettát végigjárták az eset kapcsán: az óvodavezetőhöz fordultak, majd a jegyzőhöz, a polgármesterhez, a bírósághoz, a rendőrséghez, az ügyészséghez, míg végül a gyámhatóság a szülőkkel szemben indított védelembe vételi eljárást.

A gyermekek intézményi, iskolai-óvodai bántalmazása súlyos jogsértés, alapjaiban kell megváltoztatni azt a gyakorlatot, amely az ilyen magatartást eltűri, az esetek kivizsgálását halogatja, megszünteti – írta csütörtöki jelentésében az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala. Az ombudsman jelentésében leszögezte: az óvoda jelentős késedelemmel, egyeztetés nélkül fogalmazta meg válaszát. A jegyző a kérelmet nem annak tartalma szerint bírálta el, nem tisztázta a tényállást, a számára előírt határidőket nem tartotta be, és nem tájékoztatta a panaszost a jogorvoslat lehetőségéről sem. A bíróság pedig épp az alakszerű fenntartói döntés hiánya miatt utasította el a szülők kérelmét, így ez

a jegyzői mulasztás megfosztotta a panaszosokat

attól, hogy bírósági úton támadják meg az óvoda sérelmezett gyakorlatát. A szülők feljelentést is tettek kiskorú veszélyeztetése miatt a rendőrségen, ott eljárást is indítottak, amelyet később a hatóságok lezártak. A szülők ez ellen panasszal fordultak az ügyészséghez, amely bűncselekmény hiányában szintén lezárta az ügyet, mert szerintük hiányzott a bűncselekmény megvalósulásához szükséges, súlyos kötelezettségszegésre utaló magatartás. A lelki bántalmazás ugyanis nem számít annak. 

Az ügyészség jelzett a gyámhatóságnak, amely emiatt köteles volt eljárást indítani a szülők ellen. A biztos szerint viszont „a gyermek veszélyeztetettségét … nyilvánvalóan nem a szülő okozta,

a bántalmazás valószínűsíthetően az óvodapedagógusok részéről következett be”.

Mivel az eljáró hatóságok nem tekintik eleve súlyos kötelezettségszegésnek a lelki bántalmazást, a megalázó bánásmódot, a gyermeknél tartós pszichés problémák is keletkezhetnek. A gyereket 2017-ben februárjában a szülők az óvodapedagógusok „erőszakos nevelési módszerei” miatt kivették az óvodából. Ezután fordultak az önkormányzathoz.

A gyermekek teljesen védtelenek az elkövető pedagógusokkal szemben,

a nyomozás megszüntetése pedig azt az üzenetet hordozza, hogy ezekkel a cselekményekkel az állam eleve nem is kíván érdemben foglalkozni, a szülő fellépésének nincs következménye – olvasható a jelentésben. A biztos elé kerülő több esetben is az ilyen történéseket „nevelési hibaként” könyvelték el. Mindez akut rendszerprobléma, nem egy-egy intézmény felelőssége – hangsúlyozta az ombudsman.

Az ombudsman az ügy kapcsán kezdeményezte az óvodánál, hogy a jövőben a belső szabályzatban foglaltaknak megfelelő módon és határidőben járjon el, illetve tegye nyilvánossá a belső panaszkezelési szabályzatát. A jegyzőtől azt kérte, hogy a hatályos törvényi előírások szerint bírálja el a szülői kérelmeket. A rendszerszintű problémák megoldása érdekében pedig Székely László  a legfőbb ügyészhez fordult…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top