Aktuális

Olcsóbb lesz az EU-n belül telefonálni

Május 15-től nettó 19 eurócent (60 forint) lesz az Európai Unión belüli telefonhívások maximális percdíja, SMS-enként pedig legfeljebb hat centet (húsz forintot) számolhat fel a szolgáltató.

Az Európai Unió területén belüli nemzetközi hívások eddig átlagosan háromszor, de akár tízszer annyiba is kerülhettek, mint a belföldi hívások. Az Európai Bizottság telefonelőírásai a huszonnyolc uniós tagállam mellett Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is vonatkozni fognak.

„A roamingdíjak 2017-es eltörlése után az EU most intézkedéseket hozott a nemzetközi hívások után felszámolt túlzott díjak korlátozására. Ezen lépéseknek köszönhetően a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy telefonszámlájuk nem fog kellemetlen meglepetéseket tartogatni, ha saját országukból vagy ha külföldről európai számot hívnak” – közölte Marija Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

A BEUC európai fogyasztóvédelmi szövetség korábban arról számolt be, hogy az EU-n belüli hívások díjai 5 és 80 eurócent között alakultak az uniós országokban. Egy friss felmérés szerint tíz válaszadóból négy beszélt valakivel egy másik uniós országban az elmúlt hónap során.

Van, aki szerint ez egy szükségtelen intézkedés, miután az emberek jelentős része már ingyenes internetes telefon- és üzenetküldő szolgáltatást használ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top