Aktuális

Ijesztően szennyezett a Duna

Egy kutatás szerint Európa folyói közül a miénkben van a legtöbb antibiotikum, ami nagyban hozzájárul a különösen veszélyes, antibiotikum-rezisztens baktériumok kifejlődéséhez.

Tele vannak a vizeink antibiotikumokkal, ami nagyban hozzájárul az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek kifejlődéséhez – írja a brit Guardian cikke alapján a Blikk.

Fotó: Unsplash

Európában a Duna a legszennyezettebb – igaz, nálunk még mindig nem olyan súlyos a helyzet, mint például Bangladesben, ahol háromszázszor annyi antibiotikum van a vizekben, mint a biztonságos mennyiség.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok becslések szerint 2050-ig közel tízmillió ember halálát okozhatják. A probléma gyökere: a kórokozók annyira hozzáedződnek az antibiotikumokhoz, hogy azok már nem lesz hatással rájuk – így az olyan, akár életveszélyes fertőzéseket sem lehet sikeresen gyógyítani velük, mint a TBC vagy a tüdőgyulladás.

A gyógyszerek az ember által termelt szeméttel, a mezőgazdasági hulladékkal és a gyógyszergyárakból kifolyó szennyvízzel kerülnek a vízbe. Európában a tesztelt vizek nyolc százalékában volt nagyobb az antibiotikum-mennyiség a biztonságos határértéknél. A Duna vize a legszennyezettebb, de még a viszonylag tisztának tartott Temzében is ötféle gyógyszer maradványait mutatták ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top