nlc.hu
Aktuális
Lakást adsz ki, bérelsz vagy veszel? Mindenképpen köss biztosítást!

Lakást adsz ki, bérelsz vagy veszel? Mindenképpen köss biztosítást!

Általában hasznos dolog egy lakásbiztosítás, de van két olyan élethelyzet, amiben kifejezetten tanácsos, hogy előrelátóan gondolkodva biztosítást kössünk.

A lakásbiztosítást egy albérlet vagy saját ház esetében csak addig tartjuk felesleges kiadásnak, amíg nem kerülünk bajba. Amint azonban egy nyaralás után a kirámolt lakást találjuk, vagy egyik reggel a csőtörés áztatta fürdőszobával szembesülünk, rögtön eszünkbe jut, milyen jó lenne, ha ezt a kárt valaki megtérítené nekünk!

Vannak nehéz helyzetek, amikből csak egy jó lakásbiztosítás tud kihúzni (fotó: istockphoto.com)

Albérlőknek és bérbeadóknak melegen ajánlott

Amikor albérletet keresünk, számtalan szempontot mérlegelünk: mennyi a bérleti díj, hány havi kauciót kell fizetni, mekkora lesz a rezsi összege, kapunk-e megfelelő bútorokat és berendezési tárgyakat, jól szigetelnek-e az ablakok és így tovább. Ami a legritkábban jut eszünkbe, az a biztosítás, és ha mégis, akkor megelégszünk azzal a válasszal, hogy a tulajdonos már kötött a lakásra biztosítást. Pedig ez a mi szempontunkból általában semmit nem jelent, ugyanis ezek a biztosítások a legtöbb esetben csak magára az ingatlanra és a tulajdonos által elhelyezett tárgyakra terjednek ki. Egy tűzkár, egy beázás vagy betörés esetén a biztosító ezért nem fog fizetni a mi ingóságaink után – márpedig komoly értékek is veszélybe kerülhetnek, ha visszük magunkkal az albérletbe a tévét, a hifit, a számítógépet és minden egyéb holminkat.

Ha tehát albérletbe költözünk, mindenképpen érdemes tisztázni a biztosítás részleteit is, és ha szükséges, saját magunk is kössünk egyet az ingóságainkra (ehhez egy részletes leltárt és fotót kell majd készíteni róluk, valamint a vásárlásukkor kapott számláikat is mellékelnünk kell). Sőt, akár magára a lakásra is köthetünk, ugyanis a szabályok ezt is lehetővé teszik! A tanácsunk tehát a bérlőknek az, hogy már a bérleti szerződés tárgyalásakor tisztázzák a biztosítás kérdését. Mivel pár perc alatt kiszámítható (például itt, a CHERRISK lakásbiztosítás kalkulátorával), hogy milyen anyagi vonzatai is lennének egy ilyen biztosításnak, ez a kérdés nem okozhat különösebb fennakadást abban, hogy megállapodás megszülessen.

Albérlőként vagy bérbeadóként könnyen adódhat olyan helyzet, hogy biztosításra lesz szükséged (fotó: istockphoto.com)

Természetesen nem csak a bérlőnek, hanem a bérbeadónak is érdemes megfontolni egy lakásbiztosítás megkötését még azelőtt, hogy idegenek költöznek az ingatlanjába. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a bérlők kárt okoznak – például nyitva felejtik a vízcsapot és eláztatják a padlót és az alatta lévő lakókat is, vagy az olajos serpenyőt felejtik a forró tűzhelyen, ami tüzet okoz . Ilyen esetekben a biztosító fizet, sőt akár még a kiesett bérleti díjat is megtérítheti, ha a lakás lakhatatlan lesz egy rövid időre.

Hitelre veszel lakást és kötelező a lakásbiztosítás? Nem biztos, hogy a bank ajánlata a legjobb.

Mivel jelzálog- vagy lakáshitel felvételekor kötelező lakásbiztosítást kötnünk, ezért ezzel is érdemes számolni. Ilyenkor a legtöbb bank ajánl is biztosítást, de nem kötelező az általaluk javasolt terméket választanunk. Épp ezért érdemes körbenézni a piacon, hogy nem találunk-e jobb ajánlatot. Különösen, hogy ezt a hitel teljes időtartama alatt fizetnünk kell, 20-25 év alatt pedig egy havi ezer forintos különbség is 240-300 ezer forintot jelent.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top