Aktuális

Elpusztult az utolsó, Malajziában élő hím szumátrai orrszarvú

A faj egyre közelebb kerül a kihaláshoz, de egy nemzetközi környezetvédő szervezet vezetője szerint még megmenthető.

Elpusztult az utolsó Malajziában élő hím szumátrai orrszarvú – írja a BBC Online. – A faj, amely egykor egész Ázsiában megtalálható volt, egyre közelebb kerül a kihaláshoz; a kutatók szerint kevesebb mint száz egyede él még.

A szumátrai orrszarvú a Föld egyik legveszélyesebb nagytestű emlőse (Fotó: GOH CHAI HIN / AFP)

Tam egy borneói vadasparkban élt, halálát hétfőn jelentették be a gondozói. Malajziában így már csak egyetlen szumátrai rinocérosz – egy Iman nevű nőstény – maradt.

Tamot 2008-ban találták meg egy pálmaolaj-ültetvényen. Azóta a vadasparkban élt, és ugyan megpróbálták pároztatni két korábban befogott nősténnyel, de sajnos nem nemzett utódokat. A park vezetői azt mondták, hogy a harmincéves orrszarvú minden valószínűség szerint végelgyengülésben pusztult el.

Cathy Dean, a londoni Save the Rhino International nevű környezetvédő szervezet vezetője  Tam halála ellenére is bizakodó: mint mondja, annak ellenére, hogy az erdőirtás és az orvvadászok szinte teljesen kiirtották az állományt, még van remény a faj megmentésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top