Aktuális

Ütközött és elsüllyedt egy hajó a Parlamentnél, többen meghaltak

Mindenki a vízbe esett a Hableány turistahajóról, hatalmas erőkkel próbálják menteni az utasokat, miközben alig látni valamit a Dunán. 15-en túlélték, vannak halottak, ezen kívül alig tudni biztosat.

Összeütközött a Dunán két hajó szerda este: a dél-koreai turistákat (és személyzetet) szállító Hableány egy szállodahajóval ütközött, felborult és elsüllyedt.

Mindenki a vízbe esett, most úgy tudni, heten meghaltak, hét embert szállítottak kórházba, a többieket keresik.

A számokat Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte – írja a 24.hu. Az első hivatalos adatok szerint viszont hárman haltak meg a 18 utasból, akiről tudják, hol van, 14-en egészségesek, egy embert újraélesztettek, 16-an eltűntek. Az Index és az MTI fotóin is látszik, hogy holttesteket húztak ki a vízből, az M1 híradója pedig úgy tudja, a Parlamentnél bekövetkezett balesettől jóval délre, az M0-s környékén is találtak holttestet, tehát szinte biztos, hogy a héthez képest is növekszik majd az áldozatok száma. 

Hajóbaleset
Megnézem
Összes kép (8)

A rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédők mindent megtesznek, lezárták a folyó egy szakaszát Budapesten, de gyakorlatilag az egész Dunát átfésülik. A szakértők szerint rohamosan csökken az esélyük: a szakadó eső miatt nagyon rosszak a látási viszonyok, a szél miatt gyors a folyó sodrása, a hideg miatt pedig a kihűlés fenyegeti a túlélőket.

Az M1-nek nyilatkozó Zacher Gábor szerint kevés az esély, hogy sokáig életben maradnak a hideg vízben. Kutatják a rakpartokat is, hátha sikerült az utasoknak a partra evickélniük, eddig senkit sem találtak. Annyira erős a Duna sodrása, hogy még a Hableány roncsait sem találják, hiába kutatják szonárral a Duna fenekét.

Hableány turistahajó

Az MTI által közzétett korábbi kép a Hableányról

Az sem világos, mi történt pontosan. A Hableány turistahajót működtető Panoráma Deck Kft. szóvivője szerint ismeretlen okokból borult fel, és azonnal el is süllyedt a városnéző járat.

A dél-koreai nagykövetség munkatársai is a helyszínen vannak. Tóth Mihály nem erősítette meg, hogy egy másik hajóval ütközött a Hableány – amely már 2017-ben is balesetezett –, ezt a Belügyminisztérium közölte. Az M1 híradója úgy tudja, egy sokkal nagyobb, 95 szobás lakóhajóval ütközött.

A mentőegységek a Petőfi hídtól a Margit hídig állnak. A Szabadság hídon forgatás zajlott, az ott használt reflektorokkal is segítik a mentést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top