Hajótragédia: katasztrófaturisták lepték el a Margit hidat

Brájen | 2019. Június 02.
A nap bármely szakában emberek tucatjai zarándokolnak el a hajótragédia helyszínére. Egyre több a bámészkodó és a Margit hídon a szokásosnál nagyobb a gyalogosforgalom, mindenki a szerencsétlenség helyszínére kíváncsi.

Katasztrófaturistákat is vonz Budapestre a dunai hajókatasztrófaszámolt be a Tények. Állandóan rengeteg a rakpartokon bámészkodó és fényképező. Sokan kifejezetten azért jönnek a fővárosba, mert látni akarják a tragédia helyszínét és esetleg a mentést. De olyanok is vannak, akik viszont azért jönnek, hogy emlékezzenek a dél-koreai és magyar áldozatokra, virágokat, mécseseket visznek a borzasztó tragédia helyszínére.

Külföldiek és magyarok egyaránt érkeznek. Együttérzésüket fejezik ki, és kíváncsian várják, hogy történjen valami. Az áldozatokra és hősökre kíváncsiak. 

Van, aki spontán, van, aki előre megtervezte, hogy napjának nagy részét a Margit-híd alatt tölti, néhány méterre a hullámsírban nyugvó Hableány hajótól és utasaitól.

A katasztrófaturizmus többek között a részvétnyilvánításról szól, de több más oka is van annak, hogy egy tragédia híre vonzza az embereket. „A segítő szándék, hogy ha ő közvetlenül nem is tud segíteni, de mintegy részesévé válik így a történetnek, ez az érzés lehet a humán oldal” – mondja Lénárt Ágota, katasztrófa- és sportpszichológus. „Másrészről maga a tragédia okozta borzongás gondolata is vonzó lehet a bámészkodóknak” – teszi hozzá a szakember, aki a hajótragédia áldozatainak segít abban, hogy pszichésen fel tudják dolgozni az őket ért súlyos traumát.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Exit mobile version