Aktuális

Undorító szennyvizet vezetnek a ráckevei Dunába

Túl kicsi a szennyvíztisztító telep kapacitása, a fölösleget tisztítás nélkül vezetik a folyóba.

Szándékosan tisztítatlan szennyvizet engednek a Ráckevei-Duna-ág legfelső szakaszába a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telepről. A fekáliát és darabos szemetet is tartalmazó fekete trutymó azért ömlik a Natura 2000 védettség alatt álló folyóágba, mert esőzés idején túl kevés a szennyvíztisztító kapacitása – írja a 444.

A telepen korszerű biológiai módszerrel, azaz baktériumokkal tisztítják a szennyvizet. Ám ha olyan sok szennyvíz érkezik be, ami meghaladja a kapacitásukat, egyszerűen belevezetik a Dunába. Ha ugyanis a tisztítóműbe vezetnék, az kimosná onnan a baktériumokat. Csak hetek-hónapok alatt tudnának újra elszaporodni, addig viszont a teljes szennyvízmennyiséget kellene a folyóba küldeni.

Mivel a fővárosban egy csatornában gyűjtik a szennyvizet és az esővizet, csapadékos idő esetén megnő a keverék mennyisége. Ezt pedig nem tudja feldolgozni a tisztítótelep.

A probléma miatt folyamatban van egy hatalmas medence, egy úgynevezett záportározó építése, amely megnöveli a szennyvíztisztító kapacitását. Ám ez csak októberre készül el, addig nagyobb eső idén továbbra is a Dunába folyik a szennylé.

Ráadásul az új medence építéséhez szükséges darut a régi medencében állították fel, így most az is használaton kívül van. Vagyis átmenetileg még kisebb a telep kapacitása.

(Kiemelt kép: Facebook/Rátay András)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top