Aktuális

Eutanáziával vetett véget életének egy nemi erőszak 17 éves áldozata

Noa Pothoven korábban nagy sikerű önéletrajzi könyvet is írt. (FRISSÍTÉS: A holland sajtó szerint Noa Pothoventől megtagadták az eutanáziát. A fiatal lány valóban elhunyt, de Instagram bejegyzése arra vonatkozott, hogy halálba éheztette és szomjaztatta magát).

Engedélyezték az eutanáziát egy nemi erőszak holland áldozatának – írja a Daily Mail.

A csupán 17 éves Noa Pothoven múlt vasárnap, otthonában hunyt el egy eutanáziát biztosító hágai klinika szakembereinek segítségével.

Noa nagy sikerű önéletrajzot is írt Nyerni vagy tanulni (Winning or learning) címmel, amelyben őszintén mesélt mentális problémáiról, poszttraumás stressz zavaráról, szorongásáról és anorexiájáról. A fiatal lányt még kisgyerek korában erőszakolták meg, és azóta nem tudta túltenni magát a borzalmas traumán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Een verdrietige laatste post. Ik heb lang getwijfeld of ik het hier zou gaan delen, maar heb besloten het toch te gaan doen. Misschien komt het onverwachts vanwege mijn posts over de opname, maar mijn plan lag er al langer dus het is niet impulsief. Ik kom maar meteen tot de kern: binnen max. 10 dagen ga ik overlijden. Na jaren strijden en vechten is het op. Ik ben nu een tijdje gestopt met eten en drinken, en na veel gesprekken en beoordelingen is er besloten dat ik word losgelaten omdat mijn lijden ondragelijk is. Het is op. Ik leef al zo lang niet meer écht, ik overleef, en zelfs dat niet echt. Ik adem nog wel maar ik leef niet meer. Ik word goed verzorgd, ik krijg sterke pijnstilling en ben de hele dag met mijn gezin (ik lig in een ziekenhuisbed in de woonkamer). Ik ben bezig met afscheid nemen van de belangrijkste mensen in mijn leven. Ik kan niet meer bellen en ook amper meer appen. Als ik je niet zelf benader dan lukt het ook niet meer om afscheid te nemen, ik ben heel zwak dus beperk dit tot de allerbelangrijkste mensen. Ik vraag hierbij ook of je me niet wil volspammen met smeekbedes of dit tóch kan, dit kan ik niet meer aan. Het is goed zo. Ga me niet overtuigen dat dit niet goed is, dit is mijn besluit en het is definitief. Liefde is loslaten, in dit geval wel... ❤ Bedankt voor jullie steun altijd. Het is goed zo. Het wordt hier over een tijdje gepost als ik ben overleden, dus dat wordt vanzelf duidelijk. Liefs van Noa 😘

Noa Pothoven (@noamaestro) által megosztott bejegyzés,

„Sokáig mérlegeltem, hogy megosszam-e, vagy sem, de megteszem. Lehet sokakat meglep a döntésem, mert láttátok, hogy kórházban is voltam, próbáltam gyógyulni, de higgyétek el, már jó ideje fontolgatom a döntést. Tíz napon belül meg fogok halni. Sok évnyi küzdelem után elfogyott az erőm. Nem eszem, nem iszom és sok orvosi és családi beszélgetés után úgy döntöttünk, hogy elengedünk. Lélegzem, de nem élek. A szeretet egyben elengedés is az esetemben” – írta az Instagramon a fiatal lány.

A holland törvények nem tiltják az eutanáziát, ám egy sor előírást be kell tartani ahhoz, hogy végrehajtható legyen. Ehhez több orvosi szakvélemény kell, mely leírja, valóban nem várható javulás a beteg életében, 16 év felett pedig maga a páciens dönthet sorsáról, az alatt szülői engedély kell. Meg kell vizsgálni továbbá azt is, hogy a beteg mentális állapota befolyásolja-e őt a döntéshozatalban.

(Kiemelt kép: Instagram)

FRISSÍTÉS: A holland sajtó szerint Noa Pothoventől megtagadták az eutanáziát. A fiatal lány valóban elhunyt, de Instagram bejegyzése arra vonatkozott, hogy halálba éheztette és szomjaztatta magát.

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top