Aktuális

A Hableány kiemelése: vízfelszínen a hajó, több holttest is előkerült

A hajó nagyobb része már a Duna felszíne fölött van, eddig négy holttestet hoztak ki a roncsból.

Kedd reggel megkezdődött a tragikusan elsüllyedt Hableány sétahajó kiemelése, 7 óra után a hajó teteje már kilátszott a vízből.

Miután a kapitányi híd előbukkant, megálltak az emeléssel, és egy búvár vizsgálta át a területet. A kapitányi híd megroppant teteje alatt egy holttestet találtak.

Majd tovább emelték a hajót, és három újabb holttestet hoztak felszínre – jelentette az MTI. Így 8 óra 20 percig már négy holttestet hoztak ki a roncsból a kiemelés során.

Köztük megtalálták a 6 éves kislányt és az édesanyját is. Miután kiemelték őket a vízből, a mentőalakulat dél-koreai tagjai tisztelegtek a Margit hídnál horgonyzó uszályon. A holttesteket gyorsan elszállítják, rendőrségi motorcsónakokkal viszik el az azonosításhoz. Kegyeleti okok miatt nem mutatunk olyan képeket, amelyeken áldozatok láthatók.

A Hableány hajó kiemelése (Fotó: Leéb Ádám)

A mentés egyik résztvevője beleesett a vízbe a kiemelés helyszínén. Volt rajta mentőmellény, de Duna sodrása olyan erős, hogy így is alig tudott megkapaszkodni a tűzoltóság hajójának oldalában. Végül a TEK emberei emelték be egy gumicsónakba.

A mentés egyik résztvevője beleesett a vízbe a Hableány kiemelése során (Fotó: Leéb Ádám)

Egyelőre úgy tűnik, hogy a 70 éves hajótest bírja a kiemeléssel járó terhelést. Korábban szakértők arra figyelmeztettek: elképzelhető, hogy az ütközés során a Hableányt olyan sérülés érte, hogy a kiemelés során megroppanhat a hajó gerince.

Ez a veszély persze továbbra is fennáll. Délelőtt 10 óra körül állt a kiemelés, elsősorban azért, mert olyan sérüléseket fedeztek fel a roncson, amelyek miatt további drótköteleket kellett befűzni.

Viszonylag hamar a víz felszínére emelték a Hableányt (Fotó: Leéb Ádám)

A kiemelés ezek után szakaszosan folytatódik, és hosszú órákig eltarthat. A tervek szerint több fázisban emelik ki a hajót:

  • Először a kapitányi hídig húzták fel a hajót.
  • Ezután az utastér szintjéig emelték ki. Ekkor is megálltak a kiemeléssel, és áldozatok után kutatva átvizsgálják a roncsot – jelenleg itt tartanak a szakemberek.
  • Végül az egész Hableányt a felszínre húzzák. Miután a búvárok átvizsgálták az egészet, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és a kék színű bárkába helyezi. Valószínű, hogy a roncsban lesznek még áldozatok.

(Index, 24.hu, MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top