Aktuális

Gigantikus farkasfejet találtak Szibériában

A 32 ezer éve élt farkas agya és fogai is sértetlenek.

Harminckétezer éves, hatalmas farkasfejet találtak ép aggyal és fogakkal Szibériában – közölte a helyi tudományos akadémia.

A szőrrel borított fejet tavaly nyáron találta meg egy helyi lakos az örök fagy birodalmában, egy jakutföldi folyó partján – áll a péntekre virradóra kiadott közleményben. A Jakutföldi Tudományos Akadémiának átadott leletet orosz és japán paleontológusok vizsgálták meg, akik megállapították, hogy egy pleisztocén kori farkas (Canis dirus) 32 ezer éves fejéről van szó.

A 41,5 centiméter hosszú fej mérete nagyjából egy mostani farkas testmérete felének felel meg, amelynek a hossza 66 és 86 centiméter közötti. Ebből arra lehet következtetni, hogy a pleisztocén korabeli farkas óriási méretű volt – közölte az akadémia.  

szibéria farkasfej

Harminckétezer éves a lelet (AFP/Europress)

A Trust My Sience című francia tudományos hírportál szerint a tudósok megállapították, hogy felnőtt farkasról van szó, 2-4 éves lehetett, amikor elpusztult.

„A fejben sértetlen az agy, valamint minden foga megmaradt” – hangsúlyozta a közlemény, amely szenzációs felfedezést emleget. A szövet és szőrzet szintén ép.

„Ez az első alkalom, hogy pleisztocén korabeli farkast találtunk épen megmaradt szövetekkel. Össze fogjuk hasonlítani a ma élő farkasokkal, hogy megértsük, hogyan fejlődött tovább a faj, és rekonstruáljuk, hogyan nézett ki” – mondta Albert Protopopov, a Jakutföldi Tudományos Akadémia munkatársa a közlemény szerint. A ragadozó DNS-vizsgálatát a Svéd Természettudományi Akadémiával együttműködve fogják elvégezni.

Korábban már találtak ősi farkasmaradványokat, például egy 50 ezer éve Kanadában elpusztult kis farkas mumifikálódott tetemét. 2015-ben tudósok egy 35 ezer éves farkascsont DNS-e segítségével elemezték a farkasok és kutyák közötti evolúciós szétválást – emlékeztetett a Trust My Sience.

A Siberian Times című lap szerint a farkasfejet Tokióban állították ki, gyapjas mamutokkal és más, jégbe fagyott állatokkal együtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top