Aktuális

Beiktatták Szlovákia első női államfőjét

Zuzana Čaputová történelmet írt. Beiktatási beszédében azt mondta, szabadon fog dönteni.

Beiktatták hivatalába Szlovákia új köztársasági elnökét szombaton Pozsonyban. Zuzana Čaputová személyében először került nő az államfői tisztségbe. A márciusban államfővé választott Čaputová az ország legfőbb közjogi méltóságai, a kormány és a többi díszvendég jelenlétében a parlamentnek a pozsonyi Vigadóban tartott ünnepi ülésén, az alkotmánybíróság elnöke előtt tette le a hivatali esküt.

Zuzana Čaputová szlovák államfő beiktatása (fotó: Vladimir Simicek / AFP)

Az ünnepélyes eskütétel és a himnusz elhangzása után az új államfő beszédet mondott. Leszögezte: minden szlovák állampolgár elnöke akar lenni. „Törődni fogok a szlovák nemzet, a nemzeti kisebbségek és a Szlovák Köztársaságban élő etnikai csoportok jólétével. Feladataimat a polgárok érdekeit szem előtt tartva fogom ellátni, megőrzöm és megvédem az alkotmányt és a törvényeket” – jelentette ki az új elnök.

Nem kormányozni jöttem, hanem szolgálni az embereket, Szlovákia állampolgárait” – tette hozzá. Hangsúlyozta: nem fogja megengedni, hogy döntéseit bárki kívülről befolyásolja, szabadon fog dönteni.

A negyvenöt éves politikus a legfiatalabb szlovák államfő, és az első nő a tisztségben.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top