Aktuális

Üvöltözve dobták ki a látogatókat a templomból a Múzeumok Éjszakáján

A székesfehérvári szerb ortodox templom pópája nem állhatta a kórusműveket.

Bizarr botrányról számolt be az Átlátszó. A hétvégi Múzeumok Éjszakája székesfehérvári programjai közé tartozott két kórus fellépése a helyi szerb ortodox templomban. Mivel a templom eleve ritkán van nyitva a nagyközönség előtt, az esemény sok látogatót vonzott. Előbb a Vox Mirabilis Kamarakórus, majd a Szent Efrém Férfikar énekelt. Ekkor érkezett meg a pópa.

A szemtanúk elbeszélése alapján Kaplan Pavle, azaz Pál atya előbb megszakította a férfikar előadását és arra kérte őket, hogy énekeljenek el vele egy szent éneket. Miután ez megtörtént és az énekesek folytatták a saját műsorukat, a pap újra felállt a helyéről, és hangosan szitkozódni kezd, hogy a Vox Mirabilis kórus női tagjai „félmeztelenül ugráltak a színpadon”, és a „templomot újra kell szentelni”. (A jelenlévők szerint a kórustagok zárt, fekete ruhában voltak.)

Kaplan Pavle szegedi szerb ortodox parochus 2014-ben (MTI Fotó: Rosta Tibor)

A pópa ezek után kiabálva kiküldte a templomból a kórustagokat, majd a füstölőjét lóbálva a vendégeket is a kijárat felé terelte. Kint egyébként éppen zuhogott az eső. A vendégek egyike szerint a papon érezni lehetett, hogy erőteljes alkoholos befolyásoltság alatt áll. Többek között azt is kiabálta, hogy „maguk romlott katolikusok”.

Az Átlátszó újságírója a pópának is elküldte a kérdéseit, de még nem kapott választ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top