Aktuális

Mit jelezhet Angela Merkel remegése?

Másodszor fordul el rövid időn belül, hogy a német kancellár, Andrea Merkel nyilvános rendezvényen remeg. Az első esetben szóvivője a melegre fogta a dolgot, de most nem kellett a hőséggel harcolnia a 64 éves politikusnak.

Angela Merkel nyolc nap alatt két alkalommal viselkedett furcsán nyilvános rendezvényen. A szoros időbeosztással dolgozó 64 éves politikus mindkétszer remegni kezdett, első ízben akkor, amikor az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel találkozott Berlinben. Egy pohár víz megoldotta a problémát, amit a hőségnek tulajdonítottak. Most viszont egyáltalán nem volt hőség, így a német és a nemzetközi sajtó komolyabb dolgot sejt a háttérben.

 

 

 

Pedig Merkel asszony szívóssága vitathatatlan. Amikor még ellenzéki vezetőként a CDU külpolitikájáról beszélt Washingtonban egy transzatlanti repülés után, ahelyett, hogy az ágyában próbálta volna kiheverni a jetlaget, vagy amikor éjszakáig beszélgetett az országjáró kampánya során az emberekkel, hogy másnap reggel már más politikusokkal találkozzon, az arra utalt, hogy Merkelnek vasból van a szervezete.

A 2017/18-as választási kampány során látszott, hogy nagyon elfáradt, és amikor a szokásos dél-tiroli túrázására sem ment el, elindultak a találgatások, ám egy véletlennek köszönhetően – amikor egy újságíró összefutott vele egy berlini boltban – elültek a pletykák. Ezek a hangok most újra felerősödni látszanak, a német sajtó már azt latolgatja, milyen hatással lesz ez a politikai szerepvállalására – annak ellenére találgatnak, hogy Merkel már bejelentette, ha lejár a hivatali ideje, visszavonul. 

Korábban is voltak gondok

A németek nagyon odafigyelnek a magánélet védelmére, így egy-egy közszereplő egészségügyi problémáiról ritkán hallani. Amit biztosan lehet tudni Frau Merkelről, hogy 2014-ben egy tv-interjút szakítottak meg a rosszulléte miatt, amelyet vérnyomás-ingadozással indokoltak, és néhány falat étel, pár korty víz elfogyasztása után Merkel jobban is lett. 2017-ben pedig Mexikóvárosban okozott gondot a dehidráció, amit a forró, magas páratartalmú időjárás okozott. 

A keddi gyengeség után Merkel visszanyerte erejét, és az új igazságügyi miniszter, Christine Lambrecht eskütételén már nem volt semmi gondja. Szóvivője megerősítette, hogy a programok a terveknek megfelelően folytatódnak, és Merkel asszony Japánba utazik, hogy részt vegyek a G20-csoport találkozóján. Japán után pedig a tervek szerint Brüsszel következik uniós döntéshozókkal. A német külügyminisztérium orvosa mindkét útra elkíséri a kancellárt. 

Nem beszélnek a betegségekről 

Nem ő az egyetlen német politikus, aki keményen állja a sarat. Helmut Kohl  1989-ben katéterrel és iszonyú fájdalmakkal állt ki a brémai CDU-kongresszuson a színpadra. Nem véletlenül. Meg akarta mutatni a megdöntésére törekvő Heiner Geißlernek és Lothar Späthnak, hogy még van benne erő. A prosztatának várnia kellett.  

De amikor térdoperációra vonult kórházba, akkor megfázást emlegettek az emberei, ami úgy látszik, lassan szabványmentség lett kancellárok számára.  Konrad Adenauer tüdőgyulladása is annak minősült, csakúgy, mint  Helmut Schmidt ájulása és Willy Brandt depressziója. 

Na de mitől remeg valaki?

Az általunk megkérdezett szakorvosok egyike sem akart nyilatkozni a kórtörténet, illetve a páciens vizsgálata nélkül, csak a videók alapján. Egy neurológus annyit tudott mondani a felvétel megnézése után, hogy feltehetően nem neurológiai probléma áll a háttérben, inkább a stressz és a pszichés kimerültség okozhatta a furcsa remegést.  A belgyógyász pedig nagy általánosságban annyit mondott, hogy a Parkinson-kór, illetve az elvonási tünetek okozhatnak ilyen remegést, de azt fontos leszögezni, hogy Angela Merkel esetében még pletykaszinten sem merült fel soha a túlzott alkoholfogyasztás gyanúja, így ez a teória biztosan elvethető. 

Az viszont szinte bizonyos, hogy a köztudottan nagy belső erőforrással rendelkező Angela Merkelnek szabadságra kéne mennie, hogy kipihenhesse magát kedvenc nyaralóhelyén, Dél-Tirolban. 

via New York Times, Merkur, Tagesspiegel 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top