Aktuális

Borjút öltek farkasok Zemplénben

A másfél mázsás állat leterítéséhez legalább négy farkas kellett. A ragadozók eddig messzire elkerülték az emberek által gyakran látogatott helyeket.

Farkasok végezhettek egy másfél mázsás borjúval a hétvégén a Zempléni-hegységben lévő Füzéren – írja a HVG.hu.

Horváth Jenő gazdálkodó, a település polgármestere az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az, hogy farkasok voltak a támadók, a borjú sérüléseiből látszik, és ezt az állatorvos is megerősítette.

farkas, ragadozó

Fotó: PATRIK STOLLARZ / AFP

Horváth hozzátette: a farkasok eddig inkább a vadállományt tizedelték, az olyan, emberek által is gyakran látogatott helyeket, mint amilyen egy legelő, általában messze elkerülték. A gazdálkodó állatait egy körbekerített karám, villanypásztor és kutyák védik. Mint mondta, egy ekkora állat leterítéséhez legalább négy farkas összehangolt támadása kellett.

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense az MTI-nek elmondta: a hasonló jellegű támadásokat tapasztalataik szerint az okozza, hogy a gazdálkodók nem védik megfelelően állataikat a ragadozóktól. Az egy szál vezetékből álló villanypásztorok, hiányos karámok a haszonállatokat visszatartják ugyan az elkóborlástól, ám a farkasok ellen hatástalanok – mondta.

A füzéri esetről nyilatkozva úgy vélte, a növendék borjú valószínűleg leszakadhatott a csordától, úgy kaphatták el a farkasok. A szarvasmarhák ugyanis óvják a borjaikat, így a farkasoknak esélyük sem lett volna arra, hogy egy tehéncsorda közepén leteperjék a fiatal állatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top