Aktuális

Tízezres utcabállal ünnepelte New York a szabadságot és a szerelmet

Az Egyesült Államokban vasárnap első ízben rendezték meg a WorldPride felvonulást, amivel nemcsak az LMBTQ-közösséget ünnepelték, de tisztelegtek a Stonewall-felkelés emléke előtt is.

Szivárványszínű zászlóerdő, látványos előadások és nem mellesleg egy több tízezres büszke és színes tömeg: vasárnap az Egyesült Államokban első ízben rendezték meg a WorldPride felvonulást, az egész júniusban tartó, LMBTQ figyelemfelhívó akció, a Pride Month 2019 záróakkordjaként. A nagyszabású és nem mellesleg látványos felvonulásnak New York városa adott otthont, ahova az egész országból, sőt a világ minden részéről érkeztek felvonulók – tudósított a CNN amerikai hírcsatorna.

Éljenző tömeg követi az első amerikai WorldPride felvonulást (Photo by James Devaney/Getty Images)

A gigantikus felvonulás célja – azon túlmenően, hogy ünnepelje a különbözőséget, a szeretetet, a boldogságot és a büszkeséget –, hogy felhívja a figyelmet azokra az országokra, ahol az LMBTQ-közösség tagjai ma is hátrányosan megkülönböztetve, elnyomás alatt élnek. Valamint hogy emlékezzen az amerikai Stonewall-felkelés 50. évfordulójára: arra a napra, amikor az amerikai LMBTQ-közösség tagjai először szálltak szembe az őket vegzáló hatóságokkal.

Marc Jacobs és Charly Defrancesco a WorldPride felvonuláson (Photo by James Devaney/Getty Images)

A felvonulás végén New York polgármestere, a 2021-es amerikai elnökválasztáson is induló Bill de Blasio is beszédet mondott. A polgármester köszönetet mondott a szervezőktől az önkénteseken keresztül a résztvevőkig mindenkinek, aki lehetővé tette az első amerikai WorldPride felvonulást, és elmondta, érzése szerint sok dolga van még az LMBTQ-közösségnek. „Nemcsak ünneplés ez, hanem példamutatás” – mondta a polgármester, aki aggodalmát fejezte ki az utóbbi években megszaporodó gyűlölet-bűncselekmények miatt. „Az a dolgunk, hogy változtassunk ezen, és hogy 2021-ben tekerjünk egyet az órán, hogy az Egyesült Államok végre ne visszafelé menjen az időben, hanem előrefelé.

A felvonuláson részt vett, majd beszédet mondott Bill de Blasio, New York polgármestere (Photo by James Devaney/Getty Images)

A felvonuláson egyébként rengeteg híresség vett részt. Marc Jacobs tervező mellett jelen volt Billy Porter, ismert Broadway-színész és Donatella Versace is: 

Billy Porter nem akármilyen ruhát választott az alkalomra (Photo by Roy Rochlin/Getty Images)

Donatella Versace a New York-i WorldPride-on (Photo by Kevin Mazur/Getty Images)

És ott volt Tom Cruise és Katie Holmes lánya, Suri is, aki limonádét árult a fesztiválon: 

Suri limonádét árul a felvonuláson (Fotó: profimedia)

A felvonulást követő hatalmas bulin, amit a Times Square-en tartottak, fellépett az ex-Spice Girl, Mel C: 

(Photo by Roy Rochlin/Getty Images)

És Deborah Cox is: 

(Photo by Roy Rochlin/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top