Aktuális

„Sajnos idén nem lesz eladható zöldségünk” – írja egy termelő

Két éve meredeken emelkedik a zöldségek ára. Létezik olyan paprika, ami drágább a csirkemellfilénél. Sok termelőnél viszont teljesen tönkrement minden a szélsőséges időjárás miatt.

Akik igyekeznek termelőtől vásárolni a piacon, vagy saját veteményest művelni, azok évek óta nem csodálkoznak már a rettentően magas zöldség- és gyümölcsárakon. Nekem tavaly egyetlen szál petrezselymem se jött ki, pedig nem volt gond a maggal, mégis évek óta rossz a termés. Meg is látszott az árakon, hogy a nagy kertészetekben sem tarol a gyökérzöldség, télen 1600 forint volt kilója.

Idén egyik napról a másikra lepotyogott az egres, majd ugyanígy jártunk a mindig gyönyörűen termő sárgabarack egy részével is. A másik fajta még ott a fán, de aszott, apró, nem jó ízű.

zöldség, zöldséges

Évek óta nem sikerül semmi a kiskertben (Fotó: Pexels.com)

A meggy sem úgy sikerült, ahogy szokott. Tavasszal a fa milliónyi gyönyörű virágot bontott, de alig jöttek a méhek. Régebben azzal viccelődött édesapám, hogy egyszer felemelik a méhek a fát, és elviszik, annyian döngtek körülötte. Idén már sajnos kevesen voltak, így kevés virágot sikerült beporozniuk. Az a meggyfa, amelyik öt éve még húsz kiló gyümölcsöt termett, idén éppen csak ötöt.

Nem vagyok szakember, nyilván a szaktudásom hiánya is oka a rossz termésnek, de egyre több olyan szomorú és egyben ijesztő híradást olvasni, mint amit kedvenc zöldségesem osztott meg az egyik beszállítójától, aki Piliscséven próbál kézi műveléssel gondozott földben zöldségeket termeszteni, vegyszer- és műtrágyamentesen.

„Kedves Vásárlóink!
Sajnos idén nem lesz eladható zöldségünk.
Ennek a szezonnak tökfélékkel indultunk neki, csak cukkinit, patisszont, uborkát és sütőtököt vetettünk, mert az előző évek tapasztalata azt mutatta, ezek a fajták érzik jól magukat nálunk, és bírják is a vegyszermentes, természetes művelési módot.
Se betegség, se kártevő… egyszerűen mégsem fejlődnek.
Tápanyag-utánpótlásról mindig szerves trágyával gondoskodtunk, most is a beváltak szerint.
Az időjárásra gyanakszunk… a májusi hideg és rengeteg eső, majd a kánikula.
Egyetlen szemet sem szedtünk még saját részre sem, annyira leállt minden.
Nagyon sajnáljuk, hogy az idén nem tudunk friss és egészséges zöldségekkel szolgálni!
Sokan már időközben érdeklődtetek, köszönjük támogatásotokat és a biztató szavakat!
Szép nyarat kívánunk Mindenkinek, reméljük, jövőre találkozunk!
Édua és Balázs”

Uliczki Zsuzsa, Lumen zöldséges

Uliczki Zsuzsa, a Lumen zöldségese nem ad el akármit a vásárlóinak (Fotó: Uliczki)

Uliczki Zsuzsa, a Lumen zöldségese megerősíti, hogy a zöldségek ára 2018 ősze óta folyamatosan, brutálisan emelkedik, és sajnos a drágulásnak koránt sincs vége.

Magyar burgonya tavaly szinte alig termett, sok berothadt a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadéktól, a másik fele pedig kiszáradt. Egy hét után úgy nézett ki az üzletben a friss krumpli, mintha tél vége lenne.

2018-ban nagyon meleg kora nyár volt, majd hatalmas eső. Idén pont fordítva alakult, egyik véglet sem kedvez a növénytermesztésnek.

eső, égszakadás, csapadék

A túl sok csapadék ugyanolyan rossz, mint az aszály. (Fotó: Pexels.com)

Volt olyan termelő, akinek a korianderzöldet szálanként kellett kihúznia a földből, mert az eső bemosta. A menta hatalmasra nőt, de elrohadt a sok csapadéktól. A zöldborsó és a retek szezonja idén csak napokban volt mérhető.

Két éve paszternákot árulnak petrezselyemgyökér helyett, mert a gyökér alig termett. A gyökér kilója most 2250 forint, ez még fiatal, az a fajta, aminek petrezselyemzöld van a végén. Nem tudni lesz-e ideje megerősödni, mit hoz az időjárás a következő hetekben.

gyümölcs, zöldség, zöldséges

Nagyon drága az élelmiszer, és a drágulásnak még messze a vége (Fotó: Pexels.com)

A sárga, magyar paprika most kezdett teremni, 290-ért rosszabb minőségű, 390-ért jó minőségű paprika kapható. A többi paprika spanyol, 2550 forint a kaliforniai, 1500-1800 forint pedig a szintén spanyol kápia ára.

A tökfélék és a savanyítani való uborka is problémás, a fürtös, kovászolni való uborka világos színű és nagy, nem igazán jó belőle a kovászos uborka. Az aprónak 380 forint kilója, ez kéne a savanyító üzemeknek is, de ilyen drágán nem éri meg feldolgozniuk.

Több évtizede savanyításból élő vállalkozók idén többen is feladták a vállalkozásukat, ugyanis inkább Ukrajnába és Lengyelországba járnak a napszámosok dolgozni, ott magasabb fizetést kapnak, itthon pedig nem tudnak jobb béreket kitermelni nekik. A nagybani piacra sok termelő fel se jön, mert egyszerűen nem éri meg neki.

káposzta, termőföld, zöldség

Sokszor a nagybani piacon is alig találni megfelelő magyar zöldséget (Fotó: Pexels.com)

A krumpli ára most végre megy le, és jó minőségűnek tűnik, reméljük marad a burgonyának kedvező időjárás, de a hagyma ára még mindig magas, 450 forint körül mozog.

„Van olyan biotermelő beszállítóm, akinek 27 cseresznyefája van. A fák mindegyikéről leszedett tíz-tíz szemet ellenőrzésképpen, de az mind kukacos volt, így a többit kénytelen volt rajta hagyni a fán, különben is megrepedt a sok esőtől. Nem véletlenül került a bio cseresznye vagyonokba idén. A magyar málnától pedig sajnos el kell búcsúznunk. Nincs már, aki leszedje ebben a hőségben, de ha volna is napszámos, nem olyan a minőség. Tavaly rászáradt a bokorra a bogyó a nagy melegtől, idén elrothadt a csapadéktól. A külföldinek pedig se íze, se bűze” – mondja Uliczki Zsuzsa.

Zsuzsának nagy gondja, hogy honnan szerezzen olyan terméket a boltjába, amit jó szívvel kínál a vásárlóinak, ha nem terem semmi. Tele a nagybani piac olyan kényszerérett gyümölccsel, ami két nap után olyan, mintha egy hete ott állna a polcon, a becsületes termelők pedig alig tudtak idén valamit termelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top