Aktuális

Már csak kölyökoroszlánok maradtak a bezáratott Noel Tanyán

Idén májusban egy érdi tanyáról több oroszlánt kobzott el a hatóság, mert bár a tanya miniállatkertként definiálta magát, valójában sosem kapott erre engedélyt. Az ügy most folytatódik.

2019 májusában Érden bezáratta a hatóság a Noel Tanya névre hallgató, 6000 négyzetméteres komplexumot, ahol a többi közt négy oroszlán és két puma élt. Az állatkertként definiált hely valójában sosem kapta meg az állatkerti működéséhez szükséges engedélyeket, valamint az állatok eredete sem volt tisztázott – legalábbis ez szúrt szemet az Országos Állatvédőrség Alapítványnak, akik a Facebookon reklamáltak amiatt, hogyan is működhet a tanya. Ennek hatására a Pest Megyei Kormányhivatal bezáratta a helyet mindaddig, míg a tulajdonos beszerzi a szükséges papírokat az engedély kiadásához. A pumákat és oroszlánokat elkobozták, és mentőközpontként is működő állatkertekbe szállították. 

A tanyára viszont időközben újabb hét oroszlán került, öt román és két olasz, melyek eredete szintén nem tisztázott a hatóságok szerint, az Állatvédőrség úgy tudja, hogy egy Barcson állomásozó román cirkusztól érkeztek az állatok – ennek oka az lehet, hogy Romániában 2019. január 1-jétől tilos vadállatokat cirkuszban felléptetni. 

De mi a baj?

A tulajdonos szerint az állatok rossz egészségi állapotban érkeztek hozzájuk, és nem ők keresték meg a cirkuszt, hanem fordítva. Fontos eleme a történetnek, hogy a hatóságok szerint az állatok megfelelő méretű ketrecben voltak, melyekhez kifutó is tartozott – ennek ellenére a zöldhatóság az állatok eredetigazoló papírjait kérte számon, jelezve, hogy hiányukban kénytelenek lesznek az új jövevényeket is elkobozni.

Most pedig Kolonits Attila, a tanya tulajdonosa egy Facebook-bejegyzésében azt állítja, megint megtalálták a hatóságok, és azon dolgoznak, hogy az állatokat eltávolítsák a területről. Az kiderül a tanya oldaláról, hogy a felnőtt oroszlánokat Veresegyházon helyezik el, viszont az egyik befogadott anya vemhes volt, így a kölyköket a tanyán nevelik, mert 24 órás ellátást igényelnek. 

Kedves Érdiek és Környékbeliek!Ma a fülembe jutott, hogy a város vezetésének nem tetszik, hogy nálam vannak a kis…

Közzétette: Noel Tanya – 2019. július 17., szerda

Az ügyben megkerestük a rendőrséget is, hogy folyik-e bármilyen eljárás az oroszlánok ügyében. „Az Érdi Rendőrkapitányságon indult eljárás természetkárosítás bűntett gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában bővebb tájékoztatás nem adható” – írták az nlc megkeresésére.

Az oroszlánok ügyében leginkább érintett érdi önkormányzatot is sikerült elérnünk, akik a Pest Megyei Kormányhivatalnak továbbították kérdéseinket. „A Noel tanyán található hét oroszlán veresegyházi medveotthonba szállítása előreláthatólag jövő héten megtörténik” – írták arra, hogy jelenleg hány oroszlánt tartanak Érden (kérdéseinket múlt héten tettük fel az önkormányzatnak – a szerk.). Válaszukból az is kiderül, hogy „az érdi létesítmény nem felel meg a helyi építési szabályzatban és települési szabályozási tervben foglaltaknak, emellett az üzemeltető nem kezdeményezett új eljárást a Pest Megyei Kormányhivatalnál”. Hozzáteszik, hogy az oroszlán különösen veszélyes állatfajnak minősül, és a hatályos jogszabályok szerint kizárólag állatkertben vagy cirkuszi menazsériában tartható.  

Cirkuszból kikopott állatok?

Kíváncsiak voltunk Kolonits Attila véleményére is, aki elmondta: soha senki nem állította azt, hogy az általa tartott oroszlánok rossz körülmények közt lennének, valamint fontos tudni, hogy ezek a cirkuszból kikopott állatok csúnyák, betegesek, öregek, illetve egyik-másik beltenyészetből származik. Tájékoztatása szerint a hét állat Veresegyházra kerül még júliusban. „A rádióban hallott rólunk a veresegyházi polgármester, aki felajánlotta segítségét a hányatott sorsú állatok ügyében.”

Kérdésemre, hogy mi a helyzet a többi állattal, elmondta, hogy a puma Szegedre került, a többi állatukat pedig eladták, illetve elajándékozták. A hét állat tartása havi 1,5-2 millió forintba kerül, a kölykök pedig napi 15 ezer forintnyi tápszert fogyasztanak el. Kolonits még nem tudja, hogy újra nekifut-e az engedélyek beszerzésének, és azt sem, hogy mi lesz a két kölyökkel, ők egyelőre teljes ellátást igényelnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top