Aktuális

Öt és félmilliót ad az önkormányzat a Hős utcai lakásért, a lakó bírósághoz fordul

Ennyit adtak a kisajátításkor. A lakó ebből nemhogy Budapesten, de máshol sem talál ingatlant.

Az elmúlt napokban határozat született arról, hogy 5 és félmillió forint kártalanítás megfizetése mellett az önkormányzat kisajátíthatja az egyik Hős utcai tulajdonos lakását – írja közleményében a Kontúr Közhasznú Egyesület.

Ez az első kisajátítási határozat a Hős utcában, ahol eddig 4 kisajátítási eljárás indult még idén áprilisban.

Az egyesület szerint a kisajátítás és az értékbecslés sem jogszerű, és a kormányhivatal teljesen figyelmen kívül hagyta az állampolgár érdekeit.

Mint írják, egy ingatlant kisajátítani, azaz magántulajdont elvenni kártalanítás fejében, akkor is, ha a tulajdonos nem akarná eladni, a hatályos magyar jogszabályok szerint csupán bizonyos esetekben, bizonyos közérdekű célokból lehetne.

Az egyesület úgy véli, már a kisajátítási eljárás elindítása sem megalapozott jogilag , ugyanis a „közérdekű cél” „a helyi építési szabályzat szerint egységes övezeti kezelés” volna. De az önkormányzat saját rendelete szerint az övezetben, melyben a Hős utca 15/A-B. található, állhat lakóépület is – csak új lakóépület nem építhető. A cél részletes indoklásában a sportberuházás megvalósítását említi az önkormányzat. Hogy ezt pont ezen a telken kell megvalósítani, és máshol nem lehetséges, azt semmivel nem támasztják alá – írják.

Az egyesület hangsúlyozza, hogy

az 5 és fél milliós összegből nyilvánvalóan nem lehet nemhogy Budapesten, de még olyan helyen sem más ingatlanhoz jutni, ahol hosszú távon fenn tudja magát tartani az ember, vagyis van álláslehetőség.

Az érintett lakó jogi képviselőjével bírósághoz fordul.

Mindezek miatt a Kontúr Közhasznú Egyesület követeli, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala vonja vissza határozatát.

(Kiemelt kép: MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top