nlc.hu
Aktuális
Újabb két kutyát mérgeztek meg Szentendrén

Újabb két kutyát mérgeztek meg Szentendrén

Július elején több kutya is fagyállómérgezés áldozata lett. Az eset most kétszer is megismétlődött.

Újabb két kutya lett mérgezés áldozata Szentendrén – derül ki egy Facebook-bejegyzésből, melyet az esetekhez közel álló források is megerősítettek. Nem ez az első eset, a város több pontján (Egres út, Stromfeld utca, Vasúti villasor, Acél utca, Csabagyöngye utca) is fagyállóval mérgeztek kutyákat június végén, illetve július elején. Benedek Bianka, a Blasius rendelő orvosa elmondta, hogy náluk már két kutyát is el kellett altatni, mert nem lehetett megmenteni az életüket. Most úgy tűnik, valaki újra mérgezett ételt tett ki, így a helyiek arra figyelmeztetik egymást, hogy csak pórázon, a gazdi közelében sétáltassák kutyáikat. Információink szerint a most megmérgezett állatok egyike is elpusztult, a másikért még küzdenek az orvosok. A helyi csoportokban többen pénzjutalmat ajánlottak fel, hogy kiderüljön a mérgező kiléte.

Korábban Budakalászról és Surányból is jelentettek mérgezéses eseteket, de nem lehet tudni, hogy ezek az ügyek összefüggésben vannak-e egymással. 

Az esetek kapcsán megszólalt a város polgármestere, Verseghi-Nagy Miklós is, aki bejegyzésében azt írja: a rendőrség segítségét kérte az ügyben, valamint felszólította a városi rendészetet, hogy minden mérgezéses esetnek járjanak utána. 

Az ügyben kerestük a Pest Megyei Rendőrkapitányság sajtóosztályát, akik megkeresésünkre arról tájékoztattak, hogy egy feljelentés érkezett hozzájuk Szentendréről, ez alapján állatkínzás vétségének gyanújával indítottak vizsgálatot. 

Fagyállómérgezés

A fagyálló, vagy más néven etilén-glikol veszélyessége abban rejlik, hogy jó ízű, édeskés, ezért az állatok – főleg a macskák – előszeretettel nyalják fel. A bélcsatornából gyorsan felszívódik, és a májban valamint a vesében választódik ki. A folyamat hatására kalcium-oxalát kristályok képződnek, amelyek visszafordíthatatlanul tönkreteszik a vesét. Jellemző tünetei a mérgezésnek a kiszáradás, hányás, furcsa, zavart viselkedés, kellemetlen lehelet. Ha a gazdi nem észleli 8-12 órán belül a bajt, az állat nagy valószínűséggel menthetetlen. A kezelés során vénásan juttatnak alkoholt a szervezetbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top