Aktuális

Jövőre minden diák ingyen kapja a tankönyvet

Elsőtől tizenkettedik osztályig nem kell fizetni a köznevelésben.

Jövő szeptembertől a köznevelésben minden diák ingyen fogja kapni a tankönyveket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában tartott sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek és fejlesztő taneszközök szállítása az iskolákba.

Rétvári Bence az MTI tudósítása szerint közölte, a következő napokban összesen 13 millió tankönyv fog megérkezni csaknem négyezer helyszínre. Mint mondta, míg korábban a tankönyvek kiszállítása „esetlegesen sikerült” a megadott időpontra, az elmúlt években az állami tulajdonú Kello ezt a feladatot már sikeresen és pontosan végezte.

Egy fiatal válogatja a tankönyveket az iskolák számára a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában 2019. július 31-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az állami kiadású tankönyvek példányszáma mintegy 12 millió, míg a magánkiadóktól rendelt tankönyvek 1,9 milliós példányszámban készültek el. Idén 500 ezerrel több könyvet rendeltek, mindez mégis 700 millió forinttal kevesebbe került az államnak és a családoknak. A könyvek összesen 10,6 milliárd forintos értéket képviselnek.

A Kello vezetője kitért arra is, hogy naponta 200-250 iskolát érnek el részben saját, részben a Magyar Posta szállítóeszközeinek segítségével. Hozzátette, hogy augusztus végéig befejezik a tankönyvszállítást az összes iskolába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top