Aktuális

Gergő meghalt, de halála sokak számára lehet életmentő

A 15 éves Gergő ma is élhetne, ha tavaly ilyenkor lett volna egy mentőgyűrű azon a vízibicikliin, amelyből kiugorva elnyelte a Balaton vize. Szülei most azért küzdenek, hogy mással ne történjen tragédia.

Gergő 15 éves volt. A testvérével, Noémivel mentek ki a vízre. Meg akart merítkezni, a Balcsiba ugrott. Sajnos rossz helyen. A hínároktól megrémülve feltehetően sokkot kapott, és elmerült, pedig tudott úszni. Testvére sem tudott rajta segíteni. Mire a segítség megérkezett, Gergő halott volt. El sem tudom képzelni, hogyan lehet egy ilyen tragédiát feldolgozni hozzátartozóként. Gergő és Noémi szülei, Kristáné Soós Melinda és férje, Zoltán már egy éve azon dolgoznak, hogy ilyen senkivel ne forduljon elő. Melinda levelet írt 19 döntéshozó szervnek, hogy változtassák meg a vízibiciklikre vonatkozó szabályozást. Ezt azóta sem sikerült elérnie, de férjével változatlanul halad tovább az általuk meghatározott úton.

Mindez a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és az AbOvo Group közös, baleset-megelőző kampányának közös sajtótájékoztatóján hangzott el, ahol az is kiderült, milyen egyszerű lenne a vízibicikliket valamilyen mentőfelszereléssel ellátni. Ha arra lenne a jogalkotóknak indíttatása. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT)  mindenesetre jogszabály-módosítást kezdeményez a Belügyminisztériumnál annak érdekében, hogy kötelező legyen mentőfelszereléssel ellátni a vízibicikliket. De ugyanezt javasolta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság is. 

2017-ben 3-an haltak meg vízibicikliről a Balatonba ugorva, de volt olyan év, amikor 10-en vesztették így életüket. Július végén pedig Siófokon halt meg egy 18 éves fiú. 

„A semmit nem lehet odadobni” – jól kifejezi a kampány fő mondanivalóját. A labda most már a döntéshozók kezében van, meg persze a kölcsönzőt üzemeltetőkében, akik felelősségteljes viselkedést mutatva megvásárolják a mentőfelszerelést. Papp István több kölcsönzőt is üzemeltet Balatonbogláron, Balatonlellén és Fonyódligeten egyaránt. Ő megértette, mi célt szolgálnak az eszközök, és még a jogszabálymódosítás előtt megvásárolt 120 darab mentőövet, hogy biztonságosabbá tegye az eszközöket.

Javasolt életmentő felszerelések bruttó kiskereskedelmi árai

Meglepő, de jelenleg a vízibicikliket senki nem ellenőrzi kötelező jelleggel, mert nem számítanak hajónak – többek közt ezért sem kell rájuk életmentő felszerelés. 

A kampányban részt vevő AbOvo Group most közel 80 strandra plakátolta ki a figyelemfelhívó szövegeket és piktogramokat ábrázoló hirdetményeket, hogy felhívják a fürdőzők figyelmét arra, hogy egy mentőöv életet menthet.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek az eszközök akkor tudnak segíteni, ha a vízbe esett aktív közreműködésre képes, azaz el tudja kapni a kötelet vagy övet. Több tragédia is származott már laikus mentésből, hisz mindannyiunk első reakciója, hogy vízbe ugorjunk, ha fulladozót látunk. Ez azonban ránk nézve is veszélyes lehet, ezért is jönnek jól a segédeszközök. Aki pedig a Balatonba megy, töltse le az Androidon, iOS-en és Windowson  is elérhető BalatonHelp alkalmazást, amellyel egy gombnyomással riaszthatóak a vízimentők, akik azonnali koordinátákat kapnak a mentendő helyről. 

Mi pedig csak azt tudjuk javasolni, hogy mindenki olyan helyről béreljen vízibiciklit, ahol adnak hozzá mentőövet vagy mentőmellényt. Mert mindenkit haza várnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top