Aktuális

Omladozó falak, kevés vécé, udvaron vizelő gyerekek – áldatlan állapotok a gyömrői iskolában

Csok-ot felvett családok tucatjai érkeztek a településre, de az infrastruktúra nem kész a befogadásukra.

Elképesztő állapotok uralkodnak a gyömrői Fekete István Általános Iskolában. Az egykor szebb napokat látott, 100 éves intézményben omladoznak a falak, a gyerekek feje fölött rogyadozik a tető, az 50 éves elektromos vezetékek pedig már alig bírják a terhelést. A szülők szerint az állapotok életveszélyesek, videót is készítettek:

„Az iskolában 130 százalékos túlterheltség van, a csok miatt rengeteg sokgyerekes család költözött ki Gyömrőre, de az infrastruktúra nem képes az ellátásukra, nem tudta követni a megugrást” – mondta lapunknak az egyik édesapa.

A kétgyermekes családfő további példákat is hoz. Elmondása szerint közel 600 gyerekre egy körülbelül 40-50 főt befogadni képes étkező van, az átlag ebédelési idő így hét perc egy turnusnak.

A gyerekeket hajtaniuk kell a tanároknak, hogy ne délután négyig tartson az ebédidő, megy az egészségtelen habzsolás.

A felsősöknek csak udvari átjárással megközelíthető mosdóik vannak. Ez azt jelenti, hogy télen hóban, szakadó esőben mennek a gyerekek vécére, amiből szinten nincsen elég ennyi gyerekre. „Van, aki dolgavégezetlenül megy vissza szünetről, vagy az udvari fánál végzi el a kisdolgát.”

A kazán sokszor működésképtelen, nincs pénz megjavítani, kabátban tanulnak a gyerekek télen, ha bekapcsolnak egy hősugárzót, az levágja a biztosítékot, mert nem bírja.

„Nagy ígéretek vannak a monori tankerülettől, hogy majd lesz teljesen új iskola, mert ezt nem érdemes foltozni tovább, de az elmúlt két évben semmi konkrét lépés nem történt, csak a nagyívű tájékoztatók mentek, és a mellébeszélés.”

Most a szülők szerveznek gyűjtést, hogy közérzetjavító céllal legalább néhány könnyeben orvosolható problémát megoldjanak. „A hétvégén festettünk, gletteltünk, csiszoltunk, bútorokat intéztünk a szülői munkaközösséggel. A legnagyobb helyi civil szervezet, a Jó Itt Élni Gyömrő is az ügy mellé állt szakmunkásokkal, anyag, pénz és élőerő felajánlásával.”

Múlt héten a tanáriban egy kisebb elektromos tűz volt, ez a kép akkor készült:

Fotó: magánarchívum

Történt mindez úgy, hogy ilyenkor, a nyári szünet alatt nincsenek terhelés alatt a vezetékek. „Az iskola tűz- és balesetveszélyes több helyen, amikor ezt a tankerületnek szóvá tesszük, azt mondják, nincs pénz, és erre az épületre már nem érdemes költeni.”

Egy szomszédos telekre szeptembertől két konténertanterem és egy vécékonténer lesz lerakva, bár az évnyitó előtt két héttel még ezek sincsenek ott.

Az édesapa azt mondja, a körzetben lévő lakóparkban további kb 80-90, nagyrészt csok keretében eladott ház, lakás vár átadásra idén, ez akár több száz további gyereket jelenthet.

Az ügyben megkerestük az illetés Monori Tankerületet. Ha megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket. 

(Kiemelt kép: YouTube)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top