Aktuális

Mindjárt kezdődik az iskola, nagyon sok helyen hiányoznak tanárok

Fizikatanár is lesz az angolosból.
tanár tanítás iskola oktatás

Szakszervezeti becslések szerint országos átlagban hetvenen látják el száz pedagógus munkáját, a következő 15 évben ráadásul 60-70 ezren elérik a nyugdíjkorhatárt – írja a Népszava.

A lap szerint a közigazgatási álláskereső portálon egy héttel a tanévkezdés előtt 1055 álláshirdetést lehetett találni a „tanár” szóra, és további 696 hirdetés jelent meg a „pedagógus” címszó alatt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ folyamatosan csitít, állítva, hogy a nyári tanárhiány természetes a költözések miatt, de őszre rendeződik a helyzet.

Akik azonban benne vannak, nem így látják. A lap idézi egy Pest megyei iskola tanárát, aki így írta le a helyzetet: „Az alakuló értekezleteken a verejtékező intézményvezető bejelenti, hogy sajnos nem sikerült 2-4-6-8 kollégát felvenni. A feladat megoldásra vár. A szakosokat (ahol még van) szólítják meg előbb. Még két-három osztály belefér, mi az a 30-32 letanított óra hetente? Azután következnek az önként jelentkező nem szakosok. Így lesz fizikatanár is az angolos, matekos is a tesis, és az elsőt tanító még napközis is.”

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top