Aktuális

Fogorvossztrájk: mától csak akkor menjünk fogorvoshoz, ha nagy a baj?

Legalábbis, ha a térítésmentes, állami ellátást szeretnénk igénybe venni. Nemcsak az iskola indult el ma, hanem az országos „fogorvossztrájk” is.

Ezernél is több fogorvos jelezte, hogy részt vesz abban az akcióban, amelyben szeptember 13-ig szüneteltetni fogják a működésüket, csak ügyeleti és sürgősségi ellátást végeznek.

Betegre nem várva (Fotó: Profimedia)

A sztrájk szót azért tettük idézőjelbe, mert a szó szoros értelmében nem lehet így nevezni a fogorvosok tiltakozó akcióját, hiszen a legtöbben vállalkozóként töltik be a körzeti praxisokat, ebből a pozícióból pedig sztrájkolni nem igazán tudnak, hanem csak kollektíven, összehangoltan szabadságot kivenni. A problémájuk azoonban éppen az, hogy vállalkozóként dolgoznak, mert az állami finanszírozás nem elég a kiszámítható működtetéshez. 

A nemsztrájk

Mit tehetünk, ha pont ebben az időszakban fájdul meg a fogunk? A munkabeszüntetés nem teljes: a rendeléseken fogadják az akut állapotú (vagy más néven: sürgősségi ellátást igénylő) pácienseket. Megfelelő egészségügyi háttértudással evidens lehet, hogy mit is fed ez a szó, de a laikusoknak gyakran csak elképzelései és tapasztalatai vannak arról, hogy vajon fogadják-e majd őket, vagy sem. Ezért tisztázzuk, mi számít akut esetnek.

Röviden: a fogfájás – tudom meg egy szegedi magánpraxist vezető fogorvostól. Azonban azt is hozzáteszi, előfordulhat, hogy a páciens még nem érez fájdalmat, ugyanakkor a röntgen már kimutatja a gyulladást: az ilyen eseteket is fontos minél előbb ellátni. Mindemellett a fájdalomnak is különböző szintjei vannak: „Ha azzal keres fel bennünket a beteg, hogy érzékeny a foga, amikor csokoládét vagy fagylaltot eszik, akkor az még nem igényel sürgős ellátást. De ha éjszaka nem tud aludni, mert lüktet, erősen fáj a foga, akkor már tenni kell valamit.”

Az állami ügyeleti ellátásban gyakran azok jelennek meg, akiknél hirtelen erős panasz jelentkezik: például begyullad valamelyik foguk vagy foggyökerük, esetleg teljesen feldagad az arcuk egy rossz fog miatt, amit már csak kihúzni lehet – meséli egy több rendelővel is kapcsolatban álló fogtechnikus. Az ő munkaköréhez is tartozó implantátumok, hidak, műanyag fogsorok készítése nem jelent sürgősségi kategóriát – igaz, ezek a fizetős ellátásban érhetőek el.

A térítésmentes alapellátáshoz tartozó szűrővizsgálatok, kezelések köréhez tartozik a góckutatás, a fogmegtartó és fogsebészeti ellátás, a fogkő-eltávolítás, valamint az ínyelváltozás kezelése. Az életkori határokról, az évente ingyenesen igényelhető kezelések számáról és az illetékes rendelők köréről azonban érdemes előre tájékozódni: ebben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap fogorvosi ellátásra vonatkozó információi segítenek.

Az „akut” törvényi fogalma

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alap márciusban közzétett tájékoztatása szerint a fogászati sürgősségi beavatkozás körébe tartozik például egy baleseti sérülés ellátása, a fog- és fogmedergyulladás kezelése vagy a szájüregben lévő tályogok megnyitása. Ezenkívül:

bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése,

● a nyelést és/vagy légzést akadályozó idegentest eltávolítása,

● a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása,

● állkapocsficam visszahelyezése, frissen tört állcsont nyugalomba helyezése,

● bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása.

Extra orvoshiány

Ezeknek a szolgáltatásoknak a hosszú távú, kiszámítható biztosítása komoly kihívást jelent az állami támogatásból működő rendelők számára. Ezek a praxisok átlagosan 700-900 ezer forint támogatást kapnak – derül ki a 24.hu cikkéből. Ebből a pénzből kell kigazdálkodni a rendelő fenntartási költségeit, a kezelésekhez szükséges anyagok és kellékek beszerzését, az eszközpark működtetését – szükség esetén a gépek javítását és beszerzését. És akkor az asszisztensek és az orvos még nem kerestek semmit, pedig az ő fizetésüket is ez a támogatás fedezi.

Sok az üres praxis, mint korábban írtuk, 272 betöltetlen fogorvosi szolgálat van az országban, a fogorvoshiány így a lakosság 6,2 százalékát érinti megközelítőleg. Ilyen körülmények között sztrájkon kívül is nehéz megoldani a helyettesítést: egy szabadságon lévő, beteg vagy gyes miatt hiányzó kolléga pótlása is nehéz. Mától pedig körülbelül 1100 alapellátásban dolgozó fogorvos szünetelteti az ellátást az országos akció keretében.

Mielőtt tehát fogorvoshoz indulunk, próbáljuk mérlegelni a problémánk súlyosságát, keressünk információt arról, hogy a rendelő orvosai dolgoznak-e, és számítsunk az esetleges forgalomnövekedésre. Ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk várni és alkalmazkodni ezekhez a feltételekhez, akkor a magánszféra jelenthet megoldást: ehhez azonban mélyen a pénztárcába kell nyúlni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top