Aktuális

Többen már külföldön tanulnak a szegedi zseniosztályból

Két évvel az érettségi után is tartják a kapcsolatot a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium zseniosztályának tanulói. A csapatból, amely azzal vált híressé, hogy az érettségi bizonyítványok csaknem mindegyike ötös lett, már többen külföldön tanulnak – írja az index.hu.

A 2017-ben 4,98-as érettségi osztályátlagot produkáló szegedi zseniosztály osztályfőnöke, Schultz János korábban azt mondta, nem az eredmény a szenzáció, hanem az összetartó közösség, ami a diákokból kialakult.

A csapat egyik tagja, Szajbély Zsigmond az index.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy nagyjából 3 havonta szoktak osztálytalálkozót tartani. Emellett kisebb csoportokban gyakrabban is találkoznak, illetve volt olyan alkalom is, amikor csoportosan látogatták meg a külföldön tanuló, volt osztálytársaikat.

Az osztály, amelyben a 146 érettségiből csak 3 négyes született, a négyéves képzés helyett 6 évet töltött általánosban, 6-ot pedig gimnáziumban. Ehhez azonban nem volt speciális hatosztályos tankönyvük, ezért úgy döntöttek, hogy órai jegyzeteik alapján írnak egyet.

A munkát 2016 decemberében kezdték, és 2018-ban fejezték be a 7-8. osztályos anyagokat tartalmazó, összesen 468 oldalas tankönyvet. Beköttették, és átadták az osztályfőnöküknek. A későbbi évfolyamok jegyzeteinek begépeléséig pedig bár eljutottak, az a projekt idén már nem folytatódott.

A szegedi zseniosztály tanulói közül jelenleg többen alkalmazott matematikát, informatikát, szoftverfejlesztést, elméleti fizikát vagy gazdaság és pénzügyet tanulnak, páran pedig már el is helyezkedtek saját területükön.

Néhányan Szegeden maradtak (az SZTE-n), többen Pestre költöztek (Corvinus, ELTE), illetve az osztály egyharmada külföldre ment tanulni. Közülük öten Cambridge-ben, többen pedig Bristolban, Manchesterben vagy Mannheimben kezdték meg tanulmányaikat – olvasható az index.hu-n.

Az itthoniak véleménye egyébként a külföldre távozásról megoszlik, vannak, akik inkább itthon maradnának, de a nyelvtanulás és az új dolgok miatt fél évre kilátogatnának valahova, illetve vannak olyanok is, akik a jobb munkalehetőségek miatt inkább külföldre terveznének.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI Fotó: Czeglédi Zsolt 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top