Aktuális

Elmosta a Dorian hurrikán a Bahama-szigeteket

A Dorian hurrikán végigsöpört a szigetcsoporton.

A meggyengült Dorian hurrikán már Florida felé halad, de a Bahamák több szigetén helyi tisztségviselők és szemtanúk keddi közlései szerint hatalmas pusztítást végzett. Az ENSZ szerint az ott élőknek átfogó humanitárius válsággal kell szembenézniük. 

A vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre. A Great Abaco-sziget egy része teljesen víz alá került, míg a Nagy-Bahama-szigeten lévő Freeport városát és a New Providence szigetén található fővárost, Nassaut összedőlt házak romjai, törmelékek, utcákon heverő kicsavart fák és elárasztott utcák jellemzik. Nassau nemzetközi repülőtere szintén vízben áll.

Fotó: MTI/EPA/Amerikai parti őrség/Adam Stanton

Az NBC helikopterről készült felvételei alapján érzékelhető, hogy „totális a pusztítás” – ahogy a műsorvezető fogalmazott. A képsorok összedőlt vagy tető nélküli házakat, a széllökések által felfordított autókat, vízben álló utcákat mutatnak. „Apokaliptikus, ami itt van, mintha szőnyegbombázással pusztítottak volna el mindent” – nyilatkozott Lia Head-Rigby amerikai segélymunkás, aki az első mentőcsoportok egyikével utazott a Great Abaco-szigetre. Mint fogalmazott: itt nem újjáépítés, hanem újrateremtés vár a helybéliekre.

Bár Hubert Minnis kormányfő kedd esti sajtótájékoztatója szerint eddig a vihar hét halálos áldozatáról tudnak, politikusok, szakemberek és helybéliek egyaránt az áldozatok számának növekedésére számítanak. „Sokkal több halálos áldozatunk lesz – fogalmazott Minnis. – Nehéz napok és hónapok várnak népünkre és országunkra.” A kormányfő szerint a Dorian a Bahama-szigetek történetében példátlan pusztítást végzett.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top