Aktuális

Egy skót múzeum visszaköveteli az „ördöggel háló” boszorkány csontjait

Az 1704-ben halálra kínzott Lilias Adie végső nyughelye volt az egyetlen ismert boszorkánysír Skóciában, de sajnos azt is kifosztották.

Egy skót múzeum szeretné visszaszerezni egy boszorkánysággal vádolt XVIII. századi asszony csontjait – írja az Index.

A skóciai Torryburnben élt Lilias Adie-t saját szomszédai vádolták meg boszorkánysággal, a vádak alapján letartóztatták, majd kíméletlenül halálra kínozták. Az asszony – vélhetően a kínzás hatására – elismerte, hogy boszorkány. Vallomása szerint veszélyes átkokat szórt a szomszédaira, és az ördöggel hált. A börtönben halt meg 1704-ben.

Így nézhetett ki a boszorkánysággal vádolt asszony (Fotó: University of Dundee)

A XVIII. század elején több tucat skótot – javarészt nőket – végeztek ki boszorkányság miatt. Holttesteik elvesztek, Aide tengerparton ásott sírja volt az egyetlen ismert boszorkánysír Skóciában. Éppen ezért nagy veszteség, hogy Adie a sírban sem nyugodhatott békében. A XIX. században exhumálták maradványait, hogy a helyi tudósok megvizsgálhassák. A vizsgálatok után azonban a csontokat nem temették vissza a sírba, hanem megfeledkeztek róluk – nem csoda, hogy a koponyát kivéve mind elkallódtak. Senki sem tudja, ki és miért vitte el őket; végül a St. Andrews-i múzeumban kiállított koponyát is elemelte valaki.

Adie maradványait szétlopkodták. Néhány napja, halálának 315. évfordulóján gyászmisét tartottak a tiszteletére, és egyúttal újrakezdték a maradványai utáni kutatást is. A múzeum azt reméli, hogy „becsületes megtalálók” visszaszolgáltatják majd a csontjait, amelyeket egy új, a több ezer boszorkányság miatt kivégzett skót tiszteletére állított emlékműbe szeretnének beépíteni.

Érdekesség, hogy bár az asszony koponyája elveszett, hozzávetőleges vonásait mégis ismerjük, hiszen a régi fényképek alapján rekonstruálni tudták az arcát.

Kiemelt képünk illusztráció (Fotó: Unsplash) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top