Aktuális

Hamis aranytömbökkel verte át a hitelezőit egy férfi

Megtépázta a cégeit a gazdasági válság, több banktól, vállalkozástól és magánszemélytől is milliós összegeket csalt ki. Öt évet kapott.

A Fővárosi Törvényszék jogerősen 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélt egy férfit, akit többek között azzal vádoltak, hogy kölcsönügyleteiben fedezetként hamis aranytömböket használt fel – közölte a törvényszék szerdán az MTI-vel. A vádlott beismerte bűnösségét.

Képünk illusztráció (Fotó: Europress)

A férfi kézizálog-hitelezéssel foglalkozott két általa alapított cégben. A cégeket alaposan megtépázta a globális pénzügyi válság, ezért a vádlott elhatározta: fiktív zálogkölcsönügyletekkel pörgeti fel a forgalmát, hogy – papíron – biztosíthassa a refinanszírozó bankok által megkövetelt fedezetet, és további hiteleket vehessen fel.

A vádlott újabb pénzintézeteket, gazdasági társaságokat és vagyonos magánszemélyeket, vállalkozókat is rábírt, hogy kölcsönt adjanak neki, fedezetként pedig aranytömböket ajánlott. Mivel aranya nem volt, utasította az egyik cége alkalmazásában álló ötvöst, hogy réz és egyéb segédanyagok felhasználásával hamis tömböket öntsön. Ezek felhasználásával aztán több mint 3 milliárd forinthoz jutott hozzá.

A férfi vállalati kötvénykibocsátással is megpróbált további forrásokhoz jutni, a zrt.-je több millió euró névértékű kötvényt értékesített. A megszerzett összegeket a cégek működési költségeinek finanszírozására és legsürgetőbb tartozásainak kifizetésére fordította.

A törvényszék a büntetés kiszabásakor figyelembe vette az enyhítő körülményeket: a vádlott büntetlen előéletét, jelenleg fennálló személyi körülményeit, az időmúlást, azt, hogy a büntetőeljárás részben az ő önfeljelentésén alapult, és feltáró jellegű beismerő vallomást tett.

Végül több rendbeli csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és a számviteli rend megsértésének bűntette miatt 5 év letöltendő szabadságvesztésre, illetve 5 év közügyektől való eltiltásra ítélték, és kötelezték arra, hogy a vádiratban indítványozott kártérítést a pénzintézetek, két gazdasági társaság és két magánfél részére fizesse meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top