Aktuális

Elindult a világ első food truckja, ahol csak fogyatékkal élők dolgoznak

Finom érzékenyítés, ami a napokban megvalósult az Allee előtt a többi menő büfékocsi közt álló Jupiterrel, ahol kizárólag fogyatékkal élők készítik a finomabbnál finomabb raclette-es szendvicseket.

Nagyon úgy tűnik, hogy az egyik jó gyakorlat szüli a másikat, és az egyik pozitív példa hozza a másikat – már amennyiben a hazai fogyatékkal élők munkaerőpiaci foglalkoztatásáról van szó. Pordán Ákos, a megváltozott munkaképességű magyarokat segítő KézenFogva Alapítvány vezetője a fogyatékkal élők által működtetett foodtruck, a Jupiter szeptember 10-i hivatalos megnyitóján elmondta, hogy néhány éve hallott egy olyan étteremről itthon, ahol kizárólag hátrányos helyzetűek dolgoznak. Bár már ő maga sem emlékszik pontosan az ihlet forrására, ez nagy eséllyel a szekszárdi fogyatékkal élők 2007-ben nyitott és azóta is rendkívül sikeres Ízlelő nevű étterme lehetett, de 2016 eleje óta a józsefvárosi Nem Adom Fel Kávézó is szépen üzemel – szintén egy saját alapítvánnyal a háttérben.

A Jupiter most annyiban más és mérföldkő is egyben, hogy egy új generációs vendéglátó-alipari egységről, lényegében egy design büfékocsiról van szó, ahol egyszerre tíz fogyatékkal élő ember dolgozik. Ilyen projekt a megálmodók szerint a világon máshol nincs is. A Jupiterrel üzemeltetői most épp fél éven át biztosan az újbudai Allee egyik bejárata előtt állomásoznak, és kínálnak jutányos áron hazai termelői alapanyagokból, prémium minőségű olvasztott sajtos szendvicseket. Mint kiderült, a műfaj bármennyire egyszerűnek és letisztultnak tűnik, elképesztő mennyiségű küzdelem, energia és akarat kellett ahhoz, hogy ma a Jupiter ne csak a pláza, hanem a tervek szerint idővel majd az egész ország körül keringhessen.

Megnézem
Összes kép (10)

A 2008 óta közel 1500 fogyatékossággal élőt a nyílt munkaerőpiacra segítő KézenFogva Alapítvány első szövetségese a budapesti Fruccola étteremhálózat Saás–Tausz házaspárja volt, akik üzleteikben maguk is évek óta alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket. A közös ötletelésbe, hogy jó lenne egy food truck, 2016-ban vágtak bele, ami annyival több mint egy klasszikus jótékonysági akció, hogy a non- és forprofit határmezsgyéjén működő társadalmi vállalkozásról van szó: azon túl, hogy fogyatékkal élőknek ad stabil, fenntartható munkahelyet, kielégíti a piaci igényeket is. Arról nem is beszélve, hogy a Jupiter maga a társadalmi érzékenyítés látható, tapintható kategóriája, miután munkatársaival szembejön, közvetlenül találkozik a vásárlókkal.

Ahhoz, hogy a két és fél tonnát nyomó Jupiter idén augusztusban első útjára a Sziget fesztiválra gördülhessen, majd 6 hónapra az Allee előtt parkolhasson, több mint száz civil önkéntes adta össze az anyagi keretet, és végül az Erste bank is nyújtott némi társadalmi hitelt. A csapat így Tunyogi Imre „Tunyi”, a KézenFogva Alapítvány korábbi kézbesítőjének vezetésével már július közepétől napi 10-12 órában gyakorolta a raclette-készítést, akárcsak a büfékocsi-üzemeltetést. Most már élesben működnek, de szeretnének még több adományból még több helyszínre eljutni, önmagukban hordozva az üzenetet: ideje, hogy a társadalom tagjai minden megosztottság ellenére közelebb tudjanak kerülni egymáshoz. Akár két sajtos szendvics és kézműves sör között. 

Fotó: KézenFogva Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top